Godkjenner lovforslaget om legalisering av hasj

17/08/2023 18:30

Sofie Hansen

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Forslaget sendes nå til førstebehandling i Stortinget og forventes vedtatt senere i år.

Den tyske regjeringen godkjente onsdag et lovforslag om legalisering av hasj. Det er et «vendepunkt», sier helseminister Karl Lauterbach.

Forslaget sendes nå til førstebehandling i Stortinget og forventes vedtatt senere i år. Loven er «et vendepunkt for en hittil svært mangelfull cannabispolitikk», sier Lauterbach.

– Ingen skal misforstå loven. Hash vil bli legalisert. Men til tross for det er det fortsatt farlig, legger han til.

Formålet med loven er å slå tilbake det svarte hasjmarkedet og å redusere narkotikarelaterte kriminalitet, skriver Lauterbach i en uttalelse skrevet sammen med det tyske landbruksdepartementet. Hensikten er også å begrense narkotikasmugling og antall narkomane.

Det tyske politiforbundet er imot legalisering av cannabis. Det er frykt for at det vil føre til mer kriminalitet og at det vil gi retten en enda høyere arbeidsbelastning.

I lovforslaget står det at det vil være tillatt for personer over 18 år å være i besittelse av 25 gram hasj. Det vil også være lov å dyrke tre hampplanter så lenge det er til eget bruk.

Hash skal være tilgjengelig gjennom særforeninger eller «hashklubber». Men hasj må ikke røykes eller på annen måte brukes innenfor 250 meter fra disse køllene. Det vil gjøre Tyskland til et av de mest liberale landene i Europa i forhold til cannabis.

Lovforslaget er imidlertid ikke så vidtrekkende som deler av regjeringen hadde ønsket. Regjeringen består av kansler Olaf Scholz' sosialdemokrater, Miljøpartiet De Grønne og Frie demokrater.

Læs også:

Norsk duo med trist melding Duoen kommer nå med en trist melding.