Halloween er rett rundt hjørnet: Bare noen få nordmenn vet om denne skjulte faren

30/10/2023 15:41

Sofie Hansen

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Halloween er rett rundt hjørnet, og du kan ikke gå glipp av denne skjulte faren.

Fargede kontaktlinser er populære for å fullføre et nifs Halloween-kostyme. Men feil bruk av linsene kan også få alvorlige konsekvenser. I verste fall kan øynene bli permanent skadet.

En ny undersøkelse fra Norge viser at én av tre vurderer å bruke linsene.

Det krever synsprøve, individuell tilpasning og grundig opplæring i hygiene for å bruke og bli introdusert for kontaktlinser hos Louis Nielsen. Det er nettopp dette Louis Nilsen skriver i en pressemelding.

Festlinser – ikke-styrke fargede kontaktlinser – kan kjøpes av alle på nett, i kjedebutikker eller i kostymebutikker.

Dette bekymrer Pernille Lindhardt Steiness, som er optisk fagekspert hos Louis Nielsen:

"Ved feil bruk kan kontaktlinser skade øynene og synet i form av hornhinnesår, smertefulle infeksjoner og i verste fall gi varige skader og nedsatt syn. Er du ikke vant til å håndtere kontaktlinser er det enkelt å gjøre det feil», sier hun.

Hun understreker at det er viktig at du på forhånd vet om anbefalingene om hygiene, når du bør ta ut linsene og hva annet du bør være oppmerksom på.

Spesielt er det viktig å holde øye med symptomer som ubehag, rødhet, kløe eller andre uvanlige symptomer ved bruk av kontaktlinser, forklarer Pernille Lindhardt Steiness:

"Hvis du opplever noen av disse symptomene, bør du umiddelbart fjerne kontaktlinsene. Hvis det fortsetter i lang tid etter at linsene er fjernet, bør du få øynene undersøkt av lege eller øyelege," sier hun.

Én av tre vurderer nye øyenfarger

Til tross for at fargede kontaktlinser kan forårsake alvorlig skade på øynene hvis de brukes feil, er mange mennesker fristet av gule, hvite eller regnbuefargede linser til Halloween.

I en undersøkelse utført av Yougov i Norge, kommer det frem at så mange som 30 prosent ønsker å bruke linsene. Bare 7 prosent bekymrer seg for om de fargede kontaktlinsene er CE-godkjent:

"Hvis de er CE-godkjent, er linsene ifølge produsenten trygge å bruke, forutsatt at du følger instruksjonene på pakken og instruksjonene du får fra optikeren din", sier Pernille Lindhardt Steiness.

6 tips for kontaktlinser

Pernille Steiness, optisk fagekspert og utdannet i optometri og synsvitenskap, anbefaler alle som bruker kontaktlinser å følge disse seks rådene, uavhengig av hvor mange ganger i året du bruker dem:

  1. Skyll aldri kontaktlinser i vann fra springen

  2. Vask alltid hendene med såpe før du setter inn eller fjerner kontaktlinser

  3. Hvis du bruker månedlige kontaktlinser, sørg for å rengjøre dem i henhold til produsentens instruksjoner

  4. Ikke sov med kontaktlinsene på. Hvis du ikke får ut linsene, søk hjelp

  5. Ikke lån eller prøv andres kontaktlinser

  6. Få synet ditt sjekket annethvert år hos din lokale optiker

Læs også:

Derfor bør du spise det hvite «rusket» på klementinen Vi alle elsker frukten for sin friske duft, søte smak og at den er så enkel å skrelle. Men det er faktisk det hvite «rusket» som skjuler en skattekiste av næringsstoffer.