Hansker har mer bakterier enn toalettet: Unngå å bli smittet av hanskene dine

16/11/2023 11:00

Sofie Hansen

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hanskene dine er en bakteriebombe.

En av høstens største smittekilder er tilbake i sesongen – hanskene dine. De færreste vasker hendene før de tar på seg hansker, og vi vasker hanskene altfor sjelden.

Resultatet er at hansken er fem ganger skitnere enn toalettet, og derfor et hotspot for farlige bakterier. Hvis du ikke har gjort det nylig, kan det være lurt å vaske hanskene, som er en skjult bakteriebombe.

Den gjennomsnittlige hansken er mer enn fem ganger så skitten som et gjennomsnittlig toalettsete, ifølge en studie fra hygieneselskapet Initial.

Polyesterhansker kommer dårligst ut, mens ullhansker er renest i studien, selv om ull også er langt over det som kan beskrives som rent.

«Det er faktisk litt skummelt hvor dårlige vi er til å holde hanskene rene – og dermed selvfølgelig også hendene. Vi vet at rundt 80 prosent av alle infeksjoner spres via hendene, og derfor er rene hender det viktigste verktøyet for å unngå forkjølelse og sykdom, spesielt i de kalde månedene», sier biolog Maria Brix Balle, Initial.

Initials studie viser at hanskene er skitnere på innsiden enn på utsiden, med den skitneste hansken som måler 3233 enheter på innsiden. Hansken er dermed 16 ganger så skitten som gjennomsnittlig toalettsete.

Et opplagt sted å begynne er derfor å vaske hendene jevnlig, både for å unngå å skape bakteriefest i hanskene og for å unngå å utsette deg selv og andre for smittefare når du tar av deg hanskene igjen.

«God håndhygiene kan redde oss fra mange bakterier og potensielle sykdommer. Ved å vaske hendene riktig og regelmessig har du kommet langt når det gjelder å minimere risikoen for influensa, forkjølelse og andre sykdommer – og også med tanke på å ikke smitte andre», sier biolog Maria Brix Balle, Initial.

En annen utfordring er at få vasker hanskene regelmessig. I en undersøkelse utført av Initial blant 1500 briter oppga 79 prosent at de aldri eller sjeldnere enn en gang i måneden vasker hanskene.