Har du elsykkel bør du lese dette

14/05/2024 08:00

Sofie

Nyheter
Foto: Geogif / Shutterstock.com
Det er flere ting du bør være oppmerksom på dersom du har anskaffet en elsykkel.

Det er populært å ta med syklene på tur og utforske underveis.

Men har du gått over til elsykler, vær oppmerksom på at elsykler veier betraktelig mer enn vanlige sykler – og det er ikke sikkert sykkelstativet er giret for den ekstra vekten. Du trenger ikke mange elsykler bak på bilen før du kjører med for tung last.

Sjekk bilens kuletrykk før du setter syklene på sykkelholderen

Sykkelstativet skal selvfølgelig være en godkjent modell, slik at du overholder alle lovkrav, og alle sykler kan festes forsvarlig.

Men – en elsykkel veier betydelig mer enn en vanlig sykkel. Vekten på elsykler varierer, men forvent som utgangspunkt at en elsykkel veier 20-25 kg.

"Mange sykkelstativ kan ta flere sykler - men selv om alle syklene kan festes forsvarlig, er det fortsatt en risiko for å kjøre med for tung last hvis du kjører elsykler. Bilens maksimale kuletrykk er ofte 50-80 kg, og det er en stor risiko for å kjøre med for tung last. og det dekker både sykkelstativ og sykler», advarer Christian Jensen fra Bridgestone.

Sjekk merkelappen på sykkelstativet som angir maks belastning og belastning pr sykkel hvis du er i tvil.

Bruk tilhengeren til transport av sykler

Skal flere og tyngre sykler med på ferie enn sykkelstativet tåler, kan løsningen være å bruke tilhengeren. Men husk å sjekke at den er fit for fight før du kjører av gårde med full sykkellast.

"Et tilhengerdekk blir ofte utslitt lenge før det blir slitt. Er det lenge siden tilhengeren har vært i bruk, husk å sjekke dekkene slik at du ikke plutselig ender opp med en henger full av sykler og en sprukket tilhengerdekk», råder Christian Jensen.

"Sjekk også mønsterdybden på dekkene og sjekk dekktrykket. Husk at dekktrykket må være høyere enn normalt når du kjører med tung last", sier Christian Jensen.

Som med biler er den lovlige mønsterdybden på tilhengerdekk 1,6 mm, men Bridgestone anbefaler en mønsterdybde på 3 mm, spesielt på våt vei.

Fest syklene godt og fordel vekten

Et siste råd fra Christian Jensen, hvis du skal bruke hengeren som sykkelhenger, er å pakke den forsiktig.

"Når du laster hengeren med sykler, fordel vekten jevnt. Har du for mye vekt bak på hengeren kan det få den til å vingle. Og sørg for at hver enkelt sykkel er godt festet - både for å passe på syklene, men enda viktigere for å sikre at de ikke løsner og faller av tilhengeren og setter andre trafikanter i fare."

Og da gjenstår det bare å håpe på godt sykkelvær til den norske våren! God ferie og god tur!

Læs også:

Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.
Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.