Har skapt landminehelvete

17/11/2022 07:37

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
"Veier, broer, hus, bygninger. Alt. Vi finner miner hele tiden. Jeg har aldri sett noe lignende."

Putin har skapt et veritabelt landminehelvete i Kherson-regionen, som russiske tropper forlot i forrige uke.

Langs mange av veiene som fører til hovedbyen Kherson, er det røde og hvite plastledninger hver tiende meter. Avsperringene tyder på at det kan være dødelige miner noen centimeter under bakkenivå.

Det viser den britiske avisen The Guardian, som også forteller hvordan russiske soldater har gjort hele regionen til et minefelt. Dermed er området det mest minerte i Ukraina - og kanskje i verden, skriver avisen.

Etter at russerne trakk seg ut, har flere sivile kjørt på miner. For eksempel ble en 11 år gammel gutt skadet da han og familien kjørte over en mine som eksploderte.

"Russerne minerte alt de kunne," sa en ukrainsk soldat ved navn Oleksandr Valeriiovych til den engelske avisen: "Veier, broer, hus, bygninger. Alt. Vi finner miner hele tiden. Jeg har aldri sett noe lignende."

Ifølge ukrainske myndigheter har russerne begravd såkalte sommerfuglminer, som er forbudt etter internasjonale regler. De er kjent for å eksplodere og drepe sivile lenge etter at fiendtlighetene har stoppet. De er også spesielt farlige for barn fordi de ser ut som leker.

– Mens russerne planla sin retrett, hadde de tid til å legge miner, og de hadde gode forsyningskjeder for det, sier lederen for den ukrainske gruvearbeiderforeningen til The Guardian.

Foreningen spår at Ukraina snart kan være det landet i verden med flest omkomne på grunn av landminer.

Det er ikke bare landminer som plager området. Hundrevis av sjøminer ble også lagt i Svartehavet under krigen. Begge sider klandrer hverandre. Ukraina sier det er russerne. Russerne sier det er ukrainerne. I Bulgaria har myndighetene bedt innbyggerne, som bor ved Svartehavskysten, om å passe seg for drivende miner. Minst to sjøminer har allerede drevet i land i Tyrkia.

I sommer skrev Human Rights Watch en rapport om bruken av landminer i Ukraina. Den sier at både russerne og ukrainerne begraver såkalte antitankminer. Dette er miner som kun eksploderer når tunge militære kjøretøy kjører over dem.

Men ifølge den samme rapporten er det bare russerne som bruker såkalte tråkkeminene, som er ment til å eksplodere når et menneske går over dem.