Hemmelig rapport avslører: 55 mennesker døde

05/10/2023 08:50

Emma Sletta

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Har gjort alt for å holde ulykken hemmelig.

Helt siden alt gikk galt for atomubåten «093-417» i slutten av august – og der alle de 55 militære sjøfolkene om bord skal ha mistet livet, har det blitt holdt hemmelig.

Men nå skal detaljene fra ulykken komme frem fra en hemmelig rapport fra den britiske hemmelige tjenesten innhentet av Daily Mail.

– Vår forståelse er at de døde som følge av mangel på oksygen etter en systemfeil på ubåten, ifølge mediene her.

Det var ifølge rapporten 21. august at '093-417' plutselig ble sittende fast dypt i Gulehavet.

Her ble ubåten angivelig fanget i det som beskrives som en felle «satt opp av den kinesiske marinen for å fange amerikanske og andre allierte ubåter».

Britisk etterretning sa at problemet burde vært løst innen seks timer, hvoretter større reparasjonsarbeid kunne ha hjulpet det til overflaten igjen.

Men det gikk tydeligvis ikke slik.

«Oksygendistribusjonssystemet forgiftet mannskapet etter en katastrofal feil», heter det.

Blant de døde skulle det også være den dekorerte kaptein Xue Yong-Peng.

Offisielt har Kina benektet at hendelsen fant sted. På ulykkestidspunktet ble det derfor heller ikke bedt om hjelp fra andre land.

Og for eksempel kunngjorde en talsmann for det kinesiske forsvarsdepartementet så tidlig som den 22. august at det ikke var funnet bevis for at en slik ulykke hadde funnet sted.

Informasjon fra britisk etterretning minner om tragedien med den russiske ubåten «Kursk» i 2000, der alle de 118 sjømennene om bord mistet livet.

Her nektet Russland først for at noe var galt og nektet derfor internasjonal hjelp, noe som betydde at ingen kunne reddes.