Her gjeninnføres krav om munnbind

13/07/2022 08:06

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Smitten øker, og derfor gjeninnføres kravet til munnbind i flere regioner.

Koronasmitten øker i Sverige. Nå står flere regioner overfor maskekrav, melder Sveriges Radio Ekot.

– Dette er for å redusere risikoen for overføring til pasienter og pasienter, men også mellom ansatte, sier Hans Bohman, smittevernlege i Region Västernorrland.

17 av 21 regioner i landet gjeninnfører nå maskekrav i sin virksomhet. Det opplyser svenske Ekot.

En av regionene er Västernorrland, som introduserte anbefalingene i forrige uke.

– Dette er et tiltak vi fortsatt har mulighet til å ta for å forsøke å motvirke økt smittespredning, sier Hans Bohman, smittevernlege i Region Västernorrland.

Smittespredningen i Sverige har økt med om lag 30 prosent de siste fire ukene. I dag dominerer to subvarianter av omicron, BA.4 og BA.5. 

Det skriver Aftonbladet.

I Västernorrland har de gått et skritt videre når det gjelder maskekravet.

– Man må bruke maske når man jobber med pasienter og også når man har personalkonferanser. Vi ser at det er smittespredning i stabsgruppene, sier Hans Bohman.

Ifølge Helsetilsynets statistikk er nivåene ikke de samme som om våren eller i begynnelsen av året. Men kurvene peker litt oppover.

Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi ved Karolinska Institutet, sa i et intervju med Aftonbladet for noen dager siden at smittespredningen i Sverige vil øke.

– Disse subvariantene passerer rett og slett beskyttelsen mot infeksjon som man har fått fra en tidligere infeksjon eller vaksinasjon, sier Ali Mirazimi og fortsetter:

– Hvis du tidligere har vært smittet med BA.1 eller BA.2, er smittevernet borte etter noen måneder, og det samme gjelder vaksinasjon. Det skal imidlertid påpekes at beskyttelsen mot alvorlig sykdom fortsatt er 200 prosent.