Her må vannet kokes - vann rives vekk fra butikkene

15/10/2024 18:03

Yvonne

NYHETER
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
55.000 husstander må koke vannet eller kjøpe drikkevann i butikken. Det har ført til kaos i enkelt matbutikker.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

"Jeg har aldri opplevd lignende tilstander", sier assisterende butikksjef i Kiwi Eiganes i Rogaland til Stavanger Aftenblad og legger til:

"Det stor 10–15 kunder i kø og ventet. Jeg våknet også til meldingen fra kommunen, og forsto hva jeg måtte gjøre. Jeg løp bak på lageret og kjørte fram en ekstra palle med vann."

Advarselen om å koke vannet i krana er sendt ut til 55.000 husstander i Stavanger-området. Det skjedde etter at mange husstander mistet vannet på grunn av en stor vannlekkasje i hovedvannledningen mellom store og lille Stokkavatn mandag kveld. Det kan ha ført til at forurenset vann kan ha trengt inn i ledningsnettet.

Lekkasjen vasket vekk store deler av turveien i området, og kommunen oppfordrer fotgjengere og syklister til å følge skiltingen på stedet inntil veien er reparert.

Vet ikke når vannet blir trygt igjen
Kommunen har sendt ut melding til innbyggerne i Madla, Stoka, Tasta, Vardeneset, Kvernevik, Sunde og Byhaugen om at de bør koke alt vann som skal brukes til drikke, matlaging og tannpuss, opplyser kommunen via sine nettsider.

Her forklares det at vannet skal kokes i minst ett minutt før du bruker det til for eksempel å trakte kaffe, skylle frukt eller lage isbiter. Man behøver imidlertid ikke koke vannet før man vasker hendene med såpe, tar opvasken, dusjer eller vasker klær, men man bør holde munnen lukket når man står under dusj-strålen.

Hvis man har drukket vannet uten å koke det først, oppfordres man til å kjenne etter å kun kontakte legen hvis man føler seg syk - ikke bare hvis man er bekymret.

Vannet har kommet tilbake
Tirsdag kunne kommunen opplyse at de husstandene som hadde mistet vannet, har fått det tilbake. Likevel kan man i en periode oppleve at vanntrykket er betydelig lavere enn normalt, og at vannet er gult eller brunt.

Det er tatt flere prøver av vannet, og de første prøveresultatene vil først foreligge i løpet av onsdagen 16. oktober. Da vil kommunen gjøre en ny vurdering av situasjonen, og sende ut en sms til alle de involverte husstandene.

I mellomtiden bør alle som bor i området koke vannet.

Fare for sykdom fra bakterier
Beskjeden kommer bare en liten uke etter at alle innbyggerne i Lillehammer-området ble bedt om å koke vannet på grunn av mulig forurensning etter en lignende hendelse med ødelagt vannledning.

Når kommunen sender ut et varsel om å koke vannet, betyr det at det kan være risiko for bakterier, virus eller parasitter i drikkevannet. Disse mikroorganismene kan gjøre deg syk hvis de inntas, spesielt for personer med svekket immunforsvar, barn og eldre.