I følge en fersk sak publisert på den svenske nettsiden Marcus Oscarsson, har astronomer nå gjort en oppdagelse som beskrives som “det sterkeste beviset ennå for utenomjordisk liv”.
Ved hjelp av det kraftige James Webb-teleskopet har forskerne rettet blikket mot en fjern verden kalt K2-18 b – og det de har sett, har vekket stor oppsikt.
Professor og astrofysiker Nikku Madhusdhan fra University of Cambridge sier det rett ut: "Dette kan være vendepunktet i menneskets søken etter liv i universet."
Kjemiske fingeravtrykk fra noe ukjent
Planeten K2-18 b ligger 124 lysår unna oss, og har lenge vært av interesse for forskere.
Nå har de funnet spor etter to kjemikalier i atmosfæren – dimetylsulfid (DMS) og dimetyldisulfid (DMDS) – som her på jorden kun er kjent for å bli produsert av liv, nærmere bestemt planteplankton i havene våre.
Forskerne kaller det “kjemiske fingeravtrykk”, og det kan tyde på at det foregår biologiske prosesser der ute – kanskje til og med noe levende.
– Dette kan forandre alt
Madhusdhan beskriver oppdagelsen som “forbløffende” og mener den kan bli husket som et historisk øyeblikk.
"Tiår fra nå vil vi kunne se tilbake og si: Dette var da livet i universet kom innen rekkevidde", sier han.
Ifølge ham bringer funnet oss nærmere svaret på det eldgamle spørsmålet: Er vi alene?
Ikke juble helt ennå
Selv om funnet er spennende, ber forskerne folk om å holde hodet kaldt.
Det er fortsatt mye man ikke vet, og signalene må tolkes med forsiktighet.
Madhusdhan understreker at de ikke har bevist at det finnes liv – men at det ikke finnes noen kjent naturlig prosess som kan forklare disse stoffene uten at det er involvert biologi.
Kritiske røster i forskermiljøet stiller også spørsmål: Er K2-18 b i det hele tatt et sted der liv kan trives?
Og kan det finnes ukjente prosesser som skaper disse molekylene?
Vi har ikke fått svaret helt ennå, men kanskje er vi nærmere enn noen gang. Hvis funnene fra K2-18 b stemmer, kan det bety at universet er langt mindre ensomt enn vi har trodd.