Historisk seier: Legalisering av abort

22/02/2022 14:10

Emma

Nyheter
Foto: Youtube
Foto: Youtube
Colombia har valgt å avkriminalisere abort, som beskrives som en historisk seier.

I Colombia har abort vært ulovlig med mindre det var incest eller voldtekt. Men det har nå endret seg.

Det søramerikanske landets konstitusjonelle domstol dømte mandag kveld fem til fire for å avkriminalisere abort de første 24 ukene av svangerskapet.

Beslutningen kommer som følge av en rekke lignende avgjørelser i Mexico og Argentina som også senket barrierer for abort.

Tidligere var abort i Colombia bare tillatt hvis det var fare for den gravide mors liv eller helse; eksistensen av livstruende foster misdannelser; eller når graviditet var et resultat av voldtekt, incest eller kunstig inseminering uten samtykke.

– Vi feirer denne dommen som en historisk seier for kvinnebevegelsen i Colombia, som i flere tiår har kjempet for anerkjennelsen av deres rettigheter, sier Erika Guevara-Rosas, USAs direktør i Amnesty International, ifølge Guardian.

" Kvinner, jenter og mennesker som er i stand til å føde barn er de eneste som bør ta beslutninger om kroppen sin."

Da kjennelsen ble avsagt, feiret demonstrantene fri tilgang til abort kledd i grønt - foran Colombias konstitusjonelle domstol i sentrum av Bogotá, landets hovedstad.

Anti-abort-demonstranter demonstrerte også mot kjennelsen.

Reproduktive rettighetsgrupper anslår at så mange som 400.000 aborter utføres hvert år i Colombia, der bare 10% av disse utføres lovlig.

I løpet av 2020 ble minst 26.223 utrygge aborter utført over hele Colombia, ifølge Profamilia - en lokal helsepersonell.

Ifølge Causa Justa, en colombiansk kvinnerettighetskoalisjon, ble minst 350 kvinner dømt eller sanksjonert for aborter mellom 2006 og midten av 2019, inkludert minst 20 jenter under 18 år.

 

 

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.