Historisk seier: Legalisering av abort

22/02/2022 14:10

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Youtube
Foto: Youtube
Colombia har valgt å avkriminalisere abort, som beskrives som en historisk seier.

I Colombia har abort vært ulovlig med mindre det var incest eller voldtekt. Men det har nå endret seg.

Det søramerikanske landets konstitusjonelle domstol dømte mandag kveld fem til fire for å avkriminalisere abort de første 24 ukene av svangerskapet.

Beslutningen kommer som følge av en rekke lignende avgjørelser i Mexico og Argentina som også senket barrierer for abort.

Tidligere var abort i Colombia bare tillatt hvis det var fare for den gravide mors liv eller helse; eksistensen av livstruende foster misdannelser; eller når graviditet var et resultat av voldtekt, incest eller kunstig inseminering uten samtykke.

– Vi feirer denne dommen som en historisk seier for kvinnebevegelsen i Colombia, som i flere tiår har kjempet for anerkjennelsen av deres rettigheter, sier Erika Guevara-Rosas, USAs direktør i Amnesty International, ifølge Guardian.

" Kvinner, jenter og mennesker som er i stand til å føde barn er de eneste som bør ta beslutninger om kroppen sin."

Da kjennelsen ble avsagt, feiret demonstrantene fri tilgang til abort kledd i grønt - foran Colombias konstitusjonelle domstol i sentrum av Bogotá, landets hovedstad.

Anti-abort-demonstranter demonstrerte også mot kjennelsen.

Reproduktive rettighetsgrupper anslår at så mange som 400.000 aborter utføres hvert år i Colombia, der bare 10% av disse utføres lovlig.

I løpet av 2020 ble minst 26.223 utrygge aborter utført over hele Colombia, ifølge Profamilia - en lokal helsepersonell.

Ifølge Causa Justa, en colombiansk kvinnerettighetskoalisjon, ble minst 350 kvinner dømt eller sanksjonert for aborter mellom 2006 og midten av 2019, inkludert minst 20 jenter under 18 år.