Hundrevis av skianlegg risikerer nedleggelse

21/09/2023 15:30

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Emma Sletta
Foto: Emma Sletta
Den globale oppvarmingen forventes å treffe to grader innen 40 år.

Hvert år strømmer tusenvis av nordmenn til både nord og sør for å kjenne vinden i håret, solen i øynene og den perfekte snøen under skiene.

Men mange skisteder sliter med stigende temperaturer og mangel på snø.

I fjor valgte flere steder å stenge for første del av sesongen, og akkurat nå har et fransk skiområde valgt å stenge heisene og gi opp kampen med snøkanonene – og denne gangen er det permanent.

Ifølge ordføreren i den lille byen La Sambuy, som ligger i nærheten av Mont Blanc, har global oppvarming redusert skisesongen fra flere måneder til bare noen få uker, og derfor har det familiedrevne skianlegget i Alpene besluttet å stenge.

– Før hadde vi praktisk talt snø fra 1. desember til 30. mars, sier byens ordfører, Jacques Dalex, i et intervju med CNN.

– Men sist vinter var det bare fire uker med snø, og selv da var det ikke så mye av det. Raskt oppstod bergarter og bergarter i bakken.

Søker opp i fjellet

Det økende problemet med mangel på snø er fremhevet i en rapport fra august publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Climate Change.

Ifølge forskerne bak rapporten vil 53 prosent av de 2234 undersøkte skistedene i Europa oppleve «en svært høy snøforsyningsrisiko» ved to graders global oppvarming.

Rekordene knuser hverandre

De siste ti årene har det ikke vært en kaldere vinter enn normalt i Europa.

Og det er nettopp de varmere vintrene som hovedsakelig skyldes de stigende globale temperaturene som følge av klimaendringer.

Sist vinter i Europa skrev seg igjen inn i de klimatologiske historiebøkene.

Ifølge EUs klimatjeneste, Kopernikus, var det 1,44 grader varmere enn normalt. Generelt har nesten hele Europa hatt det varmere gjennom vinteren.

Men spesielt den nordlige delen av Skandinavia og Øst-Europa har vært usedvanlig varm med et temperaturavvik på mellom tre og fem grader over normalen.

Læs også:

Kongelig tatt på fersken i 87 km/t: Nå må boten betales Prinsen ble oppdaget i å kjøre for fort.
Her er forskjellen på mandariner og klementiner De smaker godt, men hva er egentlig forskjellen?