Hva har tusenvis av sjøkuer og dronning Margrethe til felles? 14. januar skriver seg nok en gang inn i historiebøkene

04/01/2024 10:00

Emma

Nyheter
Foto: Wikimedia Commons/Shutterstock
Foto: Wikimedia Commons/Shutterstock
14. januar er en historisk dag med mange store begivenheter bak seg.

Det var som om hele Danmark holdt pusten den 31. desember 2023 da dronning Margrethe i sin nyttårstale kunngjorde at hun går av som Danmarks regent.

Overføringen av tronen til kronprins Frederik finner sted 14. januar 2024, hvor han overtar rollen som konge av Danmark.

Etter et statsrådsmøte vil statsministeren offisielt proklamere tronskiftet på Christiansborg slott, som markerer slutten på dronning Margrethes imponerende 52 år lange regjeringstid, som begynte 14. januar 1972.

Den avtroppende dronningen sa: "Jeg har bestemt meg for at nå er det rette tidspunktet. 14. januar 2024 – 52 år etter at jeg etterfulgte min elskede far – går jeg av som dronning av Danmark.

Etter tronskiftet vil dronning Margrethe fortsatt tituleres Hennes Majestet.

Dette skriver TV2.

Den historiske datoen, 14. januar, kalt Felixdagen, blir dermed dagen da Danmark markerer overgangen til en ny æra i kongefamilien.

I tillegg til tronskiftet i den danske kongefamilien, skjuler 14. januar flere historiske hendelser gjennom tidene.

Fra Englands beslagleggelse av danske skip i 1801 til Kieltraktaten i 1814, da Danmark avsto Norge til Sverige.

14. januar har også vært vitne til teknologiske fremskritt som bruk av røntgenstråler i 1896 og opprettelsen av Institute of Technology i 1908.

Året 1954 markerte Hollywood-ikonet Marilyn Monroes ekteskap med baseballstjernen Joe DiMaggio, og i 1987 ble tusenvis av sjeldne sjøkuer oppdaget i Persiabukta.

14. januar fortsetter dermed å bidra til store gjennomslag både i den danske og verdenshistorie.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.