Hvis barnet ditt gjør dette 20 minutter hver dag, vil de klare seg bedre i livet

24/07/2023 10:30

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det skal ikke så mye til, men det har en enorm effekt.

Danske barn og unge er elendige lesere. Den internasjonale leseundersøkelsen Pirls avslører hvor dårlig det står til med deres leseevner og språkkunnskaper.

Årsaken er delvis bruken av sosiale medier, som stjeler barnas tid og evnen til å fordype seg og lære. Corona-situasjonen har gjort det enda verre. De lange hjemsendelsene førte til ytterligere tap av læring.

Ny side hjelper foreldre med råd og kunnskap

En helt ny side 20omdagen.dk samler kunnskap og tips til foreldre om hvordan de kan få barn og unge til å lese bøker.

Danske forlag har valgt ut fysiske bøker, digitale bøker og lydbøker og delt dem inn i aldersgrupper, slik at det er enkelt for foreldre og barn å komme i gang med gode, alderstilpassede bøker. Det er foreldrenes oppgave å gjøre lesing til en fast del av hverdagen.

Studier viser at barn som leser 20 minutter eller mer hver dag utvikler bedre språkkunnskaper, blir flinkere til å uttrykke seg presist, har mer selvtillit, større sjanse til å ta utdanning og større sjanse for å finne en attraktiv partner senere i livet.

Det opplyser Book Solutions ApS i en pressemelding. Folk som leser skjønnlitteratur lever i gjennomsnitt to år lenger [3]. Lesing betyr med andre ord alt, og 20 minutter om dagen er nok.

  • Gjør lesing til et vanlig ritual hjemme, sammen med middag og tannpuss

  • Les høyt for yngre barn, og les selv når eldre barn leser sine 20 minutter om dagen

  • Gjør bøker lett tilgjengelige i hjemmet

  • Snakk om bøker. Spør barnet ditt hva de leser, fortell hva du liker å lese

  • Ta med barna til biblioteket og gi dere tid til å bla i bøker og tegneserier

«Fram til 1989 var det lov å kjøre uten bilbelte, og det ble ansett som helt greit å røyke tobakk i bilen, selv om barna kjørte med. I ettertid var begge totalt uansvarlige og vi reagerte altfor sent. Nå står vi foran en lignende milepæl. Når vi har latt en generasjon unge bruke flere timer daglig på sosiale medier, er det ikke tid til å lese bøker. Og når barn og unge ikke er gode lesere, er det også vanskeligere for dem å henge med på skolens øvrige fag, og den negative spiralen settes i gang», sier Thomas Schnoor, direktør i Book Solutions.

«Sommerferien er en opplagt mulighet til å bygge sunne lesevaner og ta vare på et problem som både er et individuelt og et samfunnsspørsmål».

Pisas studie viser at barn som leser 20 minutter om dagen hver dag kan forbedre leseferdighetene sine med et helt skoleår. Hvis du kan lese, kan du gjøre hva som helst!

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.