Hvis du eier en telefon fra dette merket, bør du sannsynligvis se etter en ny

01/04/2024 21:09

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
EU vil forby merket på telefonnettet, og det kan bety at det er en veldig god idé for deg å se etter en ny telefon.

Eiere av Huawei-telefoner kan stå overfor et betydelig veiskille, ettersom EU-kommisjonen nå stempler den kinesiske teknologigiganten Huawei, samt ZTE, som sikkerhetsrisikoer for EU og oppfordrer medlemslandene til å ekskludere dem fra sine mobilnettverk.

Forbrukere med Huawei-telefoner bør begynne å vurdere alternativer etter EU-kommisjonens kunngjøring torsdag om at både Huawei og ZTE utgjør en høyere sikkerhetsrisiko enn andre 5G-leverandører. Dette skriver Ritzau ifølge mediet Electronic-supply.

«Vi kan ikke risikere at vi opprettholder avgjørende avhengighetsforhold, som kan bli et våpen mot våre egne interesser. Det ville vært en for kritisk sårbarhet og en for alvorlig risiko for vår felles sikkerhet, sier Thierry Breton, EU-kommissær for det indre marked, under en pressekonferanse i Brussel.

EU-kommisjonen kunngjør også at den ikke lenger vil bruke tjenester som er avhengige av Huawei og ZTE. Dette setter Huawei-telefonbrukere i en prekær situasjon da de kan oppleve restriksjoner eller til og med tap av tilgang til viktige tjenester.

Hva betyr dette for gjennomsnittsforbrukeren?

Med EU-kommisjonens skifte i holdning og oppfordring til å unngå teknologi fra Huawei og ZTE, kan eiere av Huawei-telefoner møte fremtidige utfordringer dersom telekomselskaper og tjenesteleverandører følger kommisjonens anbefalinger.

Dette kan omfatte restriksjoner på programvareoppdateringer, kompatibilitet med nettverk og tilgang til apper og tjenester.

Ifølge EU-kommisjonen har 24 av de 27 medlemslandene allerede vedtatt regler som lar dem innføre restriksjoner på teknologigiganter som Huawei og ZTE. Men bare ti land har så langt benyttet seg av disse reglene.

Breton påpeker at prosessen med å ekskludere høyrisikoleverandører går for sakte, noe som kan tyde på at EU ønsker å se mer avgjørende handling for å avverge potensielle sikkerhetstrusler fra kinesiske teknologifirmaer.

Torsdagens kunngjøring fra EU-kommisjonen faller i tråd med en global trend der det er økt mistillit til kinesiske teknologiselskaper.

Det er verdt å merke seg at USA allerede i fjor utstedte et forbud mot nye telekomprodukter fra Huawei og ZTE, med henvisning til en "uakseptabel risiko" for nasjonal sikkerhet.

For forbrukere som er avhengige av Huawei-telefoner, kan dette være en vekker for å begynne å se etter alternative merker.

Et alternativ kan være den relativt nye OnePlus 11, som vi her i redaksjonen testet for noen måneder siden.