Hvis vannet ditt bruker lang tid på å bli varmt, kan det være et "skjult" problem som kan koste deg dyrt

24/11/2023 13:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tar det lang tid før vannet i dusjen blir skikkelig varmt? Årsaken kan være mer alvorlig enn du tror.

Noen ganger hender det at vannet i dusjen må renne ekstra lenge før det blir behagelig varmt. Det kan være flere årsaker til dette – men en av dem er svært vanskelig å oppdage.

Og hvis dette fortsetter utover vinteren, kan det koste deg en formue – og med rette.

Det er ikke uvanlig at dusjen går litt før vanntemperaturen blir varm nok, spesielt etter at du har vært borte på ferie i noen uker. Det skriver Dagbladet ifølge Dagens.dk.

– Dette kan skje i det fleste hjem dersom det er en stund siden man har tappet vann, da vil vannet etter hvert få samme temperatur som omgivelsene, og det tar litt lengre tid å varme opp igjen, forteller Vegard Bjørnstad, daglig leder hos Nye Veto Rør AS.

Men hvis det alltid er slik at vannet må gå over gjennomsnittet i lang tid for å bli varmt, er det viktig å finne årsaken til problemet – for å unngå unødvendig høye kostnader til vann- og strømforsyning i boligen.

– Årsaken til at vannet ikke blir tilstrekkelig varmt, kan være noe så enkelt som at varmtvannsberederen er slått av, eller at termostaten er innstilt for lavt, sier Jimmy Trung Nguyen, rørlegger ved BilligVVS.no.

Men hvis huset er stort eller har lange rørledninger, kan det også ta lang tid før varmtvannet nå vil fjerne kraner, forklarer han videre.

Nguyen fremhever at plasseringen av tappepunkter som dusjer eller vasker noen ganger kan være betydelig langt unna varmtvannskilden. Desto større avstanden er, desto lengre tid tar det å oppnå ønsket varmtvannstemperatur, påpeker han.

Nguyen påpeker at høye kalknivåer i vannet kan resultere i energitap og skader på elektriske varmtvannsberedere.

Han legger til at én spesifikk årsak kan være spesielt utfordrende å oppdage, da problemet er skjult under bakken. Nguyen advarer om at dette kan indikere lekkasjer i rørledningene.

For å unngå å måtte punge ut for en større rørreparasjon, bør du derfor finne årsaken til temperaturproblemet så raskt som mulig.