Innfører AI-teknologi i politiets fotobokser - Dette overvåker den

04/05/2024 21:15

Henrik R

Nyheter
Foto: Youtube
Foto: Youtube
Ny radarteknologi i kombinasjon med kunstig intelligens skal fremover overvåke trafikken enda mer nøyaktig. Bruk av mobil ved rattet kan bli en kostbar affære.

Hastighet, avstand, røde lys og nå også bruk av mobil bak rattet.

Fotobokser er en stor irritasjon for mange bilister, men de bidrar til å gjøre veiene tryggere, og hvis de kan bidra til å forhindre dødsfall, er det vanskelig å argumentere for at de ikke bør være der.

Radarutstyret blir også stadig bedre, og nordmenn vil sannsynligvis særlig rette blikket mot Østerrike, hvor de er i ferd med å innføre AI (kunstig intelligens) i sine fartskontroller, slik at kameraene automatisk kan fange opp om en bilist sitter med sin mobiltelefon i hånden under kjøring.

Bakgrunnen er at distraksjoner (ofte forårsaket av mobiltelefoner) nå er den hyppigste årsaken til dødsulykker i Østerrike.

Med 25,6 prosent er dette altså en større årsak til dødsulykker enn for høy fart, som står for 22,7 % av dødsulykkene i Østerrike.

Dette skriver det østerrikske mediet 'Heute'

Nye super AI-radarsystemer

Myndighetene ønsker nå å møte denne utviklingen med den nyeste teknologien.

Kunstig intelligens vil fremover gjøre "normale" radarer til "super AI-radarsystemer".

Disse vil bli matet med tusenvis av bilder av personer som bruker sine mobiltelefoner, og vil automatisk kunne gjenkjenne på bildene når noen håndterer en mobiltelefon. Også tabletbrukere eller førere som fomler med navigasjonssystemet, vil bli fanget.

Bildene sendes deretter til et kontrollsenter. Her vurderer mennesker om det faktisk er tale om en overtredelse.

Et første pilotprosjekt finnes i Nederland, hvor mobilforbrytere for øyeblikket betaler rundt 240 euro i bot. Systemet er også blitt testet på veier i Tyskland. Snart forventes det å bli implementert i hele Europa.

Hva tenker du om at AI blir benyttet i fotobokser, og ønsker du å se dette innført i Norge?