Institut kunngjør: Antall innlagte barn med koronavirus øker

24/01/2022 08:06

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Folkehelseinstituttet i Norge har varslet at de opplever en økning i antall barn under 18 år som er innlagt på sykehus med korona.

Ifølge norske medier rapporterte instituttets ukentlige oppdatering en nedgang på 23 prosent i generelle innleggelser, men en økning i innleggelser av barn mellom 0 og 17 år, mens antall innlagte personer i alderen 18 til 29 år er om lag uendret.

«Så langt er 218 nye pasienter rapportert innlagt på sykehus med COVID-19 påvist i uke 2, inkludert 112 med COVID-19 som hovedårsaken. Dette er en foreløpig nedgang på 23 prosent i nye innleggelser med COVID-19 som hovedårsaken fra uke 1», heter det i oppdateringen.

Men det står også at de norske sykehusene har mottatt 28 koronapasienter under 18 år i uke 2, hvorav fem enten har vært eller fortsatt er på intensivavdeling.

Visehelsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at forklaringen trolig er at omikronvarianten sprer seg raskt i Norge, og at det i hovedsak er ungdommene som blir smittet av den, fordi mange av eldre er godt beskyttet av vaksinen.

– Da vil andelen barn med alvorlig sykdom automatisk øke, selv om antallet innlagte fortsatt er svært lavt, sier han.

Nakstad understreker også at det er en økning i antall innlagte barn i flere land rundt om i verden.

– Dette kan skyldes at omikronvarianten forårsaker mer alvorlige symptomer hos barn sammenlignet med tidligere varianter. For eksempel, hvis omikron-varianten gir økt slimproduksjon til luftveiene, som mange antyder, kan det føre til pusteproblemer hos noen barn fordi de har små luftveier, sier han.