Intens varme kan slå rekorder: "Er potensielt dødelig"

18/07/2023 11:30

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er ikke bare Sør-Europa som lider av ekstrem og intens varme.

I USA lever rundt 113 millioner i dag med rekordtemperaturer, skriver BBC.

Varmeveggen strekker seg helt fra Florida i sørøst til California i sørvest og langs vestkysten til Washington i nordøst.

Landets nasjonale værinstitutt har oppfordret til ikke å undervurdere værets evne til å drepe.

Lørdag kveld skrev instituttet i en rapport at temperaturene ville «utgjøre en helserisiko og være potensielt dødelig for alle uten effektiv klimaanlegg og/eller tilstrekkelig hydrering».

I byen Phoneix i delstaten Arizona ble det målt 48 grader lørdag. Det betyr at temperaturene har bikket 43 grader 16 dager på rad. Det er nesten rekord.

Ikke langt unna – i Death Valley, som er kjent for ekstremt varmt vær – var temperaturen 54 grader lørdag. Dette er nær den varmeste temperaturen som noen gang er målt på jorden.

Paolo Ceppi, foreleser i klimavitenskap ved Imperial College London, fortalte BBC at når planeten varmes opp som følge av CO₂-utslipp, blir været også mer ekstremt.

– Det er selvfølgelig ikke uvanlig med en hetebølge om sommeren, men det som er uvanlig er denne samlingen av hetebølger, sier han.

– Vi har en enorm hetebølge i Sør-Europa, og samtidig en stor en i USA. Det har også vært hetebølger i Asia, India, Kina og så videre. Dessverre er det ikke overraskende.

Omtrent 700 mennesker forventes å dø årlig av varmerelaterte årsaker i USA.

Læs også:

Over 2000 lastebiler blokkerer landets grense i protest Døgnet rundt vil polske lastebilsjåfører sperre grensen mellom Ukraina og Polen.