Joe Biden: Hukommelsen min fungerer fint

11/02/2024 15:00

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Joe Biden sier på en pressekonferanse at hukommelsen hans ikke svikter noe, selv om han er en eldre mann.

USAs president Joe Biden sier i en tale at hukommelsen hans fungerer fint.

– Jeg er en eldre mann, og jeg vet hva jeg gjør, sa han på en pressekonferanse natt til fredag dansk tid. Pressekonferansen ble annonsert kort tid før den begynte.

"Jeg er den mest kvalifiserte mannen i dette landet til å være president."

Pressekonferansen finner sted i Det hvite hus etter at en spesialrapport ble offentliggjort torsdag.

Rapporten konkluderer med at det ikke er grunnlag for straffesak mot presidenten i en sak om hvordan han har håndtert graderte dokumenter.

Etterforskningen har fokusert på dokumenter knyttet til Bidens tid som visepresident i USA under den demokratiske presidenten Barack Obama fra 2009 til 2017 og perioden Biden satt i Senatet.

Dokumentene er funnet i Bidens hjem i Delaware og hans tidligere kontor.

I rapporten sier spesialetterforsker Robert Hur, som har hatt ansvaret for etterforskningen, at Biden hadde tatt hensyn til at Biden under en rettssak ville vise seg som han gjorde under sitt vitnemål under etterforskningen: «en sympatisk, velmenende, eldre mann med dårlig hukommelse».

På pressekonferansen bestred Joe Biden at rapporten stilte spørsmål ved kvaliteten på hukommelsen hans.

– Det viser til og med til at jeg ikke husker når sønnen min døde. Hvordan i helvete tillater han seg å reise det spørsmålet?» sa Biden til den samlede pressen.

Biden har fire barn, tre av dem med sin første kone, Neilia.

Neilia døde i en trafikkulykke i 1972 med parets datter, Naomi. Parets to sønner ble skadet i ulykken, men overlevde. Siden den gang har en sønn, Beau, dødd av kreft.

På pressekonferansen nevnte Biden også konflikten mellom Israel og Hamas.

Den sa at Israels militæroperasjon i Gaza, som Biden refererte som et svar på Hamas' angrep i Israel den 7. oktober, hadde vært «overdrevet».

– Jeg tror som kjent at reaksjonen i Gaza har vært overdrevet.

USA er Israels viktigste allierte, og gir milliarder av dollar i militærhjelp. Det store antallet sivile drept i Gaza under israelsk bombardement har blitt en særlig bekymring.