I år vil Skatteetaten gjennomføre en omfattende kontroll av serveringssteder over hele landet i forbindelse med julebordssesongen.
"Dette er dessverre en bransje hvor det fortsatt gjøres en del feil. Derfor varsler vi allerede nå at vi vil ha stort kontrolltrykk mot serverings- og utelivsbransjen inn i julebordsesongen, og oppfordrer dem til å ha orden på blant annet personallister og kassaapparat samt at de har betalt skatter og avgifter innen frister," sier skattekrimsjef Erik Nilsen i Skatteetaten.
Fokus på rettferdig konkurransevilkår
Kontrollene vil blant annet fokusere på korrekt føring av personallister og at alt salg blir registrert i kassen. Serveringssteder med utestående skatter og avgifter kan også få besøk av innkrevingsmedarbeidere som vil igangsette tiltak for å sikre at skyldige beløp blir betalt.
"De aller fleste følger regelverket. Vi er opptatt av å sikre like konkurransevilkår i bransjen, og at det skal få konsekvenser å ikke følge regelverket," sier Nilsen.
Samarbeid på tvers av etater
Under flere av kontrollene vil Skatteetatens skattepatrulje samarbeide med lokale a-krimsentre, der blant annet Arbeidstilsynet, Nav, politiet og Skatteetaten jobber sammen for å bekjempe kriminalitet i arbeidslivet.
"Vi vet at der vi finner brudd på regelverk knyttet til skatt og avgift begås det også ofte brudd på andre etaters regelverk, eksempelvis knyttet til lønns- og arbeidsvilkår og trygdesvindel. For å redusere belastningen for næringslivet i en hektisk periode samarbeider vi med a-krimsentrene der det er naturlig," forklarer Nilsen.
Informasjon om personallister
Serveringssteder, cateringvirksomheter, frisører, skjønnhetspleiere, bilverksteder og bilpleiebedrifter er pålagt å føre personallister. Disse listene skal vise alle ansatte, inkludert ulønnet og innleid personale, og dokumentere arbeidstid for hver person. Listene må være tilgjengelige for kontroll under åpningstiden, og feilføringer kan føre til gebyr.