Julekalendere trekkes tilbake: Ikke spis den

13/12/2022 10:24

Emma Sletta

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Flere julekalendere trekkes fra markedet.

Iceland Mat AS trekker tilbake to typer adventskalendere fra USA; «Hershey’s Countdown to Christmas Cookies’n’Creme» og «Reese’s Peanut Butter Cups Anything But Ordinary».

Årsaken er innhold av ulovlige genmodifiserte ingredienser i produktene.

Ingen genmodifiserte næringsmidler er per i dag godkjent i Norge. 

Importøren trekker tilbake produktene etter importkontroll fra Mattilsynet, hvor det ble funnet at sjokoladeproduktene i adventskalenderne er merket med innhold av genmodifiserte ingredienser soyalecitin, maissirup og sukker.

Produktene er solgt i Iceland Mat AS’ egne butikker på Sør- og Østlandet.

Produktene er produsert og merket for EU-markedet, hvor en rekke genmodifiserte produkter er godkjent til bruk i mat og fôr etter en grundig helserisikovurdering av EUs mattrygghetsorgan EFSA.

Det er derfor ikke helsefare forbundet med produktene, men det er ulovlig å selge i Norge. I Norge må genmodifisert mat være godkjent etter norsk regelverk før de kan omsettes.

Importøren vil bedre sine importrutiner, slik at de unngår ulovlig import av genmodifiserte produkter igjen.

Artikkelen fortsetter under bilde.

Foto: Mattilsynet

Hva kan forbrukere gjøre?

Forbrukere som har kjøpt genmodifiserte produkter og ikke ønsker å bruke dem kan levere dem tilbake til butikken der de er kjøpt.

Forbrukere som finner produkter i handelen merket med innhold av genmodifiserte ingredienser (merket “genetically modified”, “bioengineered”, “genteknik” o.l.) kan gjerne gjøre butikken oppmerksom på dette og/eller varsle Mattilsynet.