Julianne Nygård «Pilotfrue» reagerer: Regjeringen vil avskaffe au pair-ordningen

30/03/2023 14:08

redaktion

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
"Ødelegger for andre".

Nylig varslet regjeringen at de ønsket å avskaffe au pair-systemet. Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) har tidligere sagt at hun mener ordningen er mer som et tjener-ordning enn kulturutveksling.

Ministeren la denne uken frem et forslag om å avvikle systemet fullstendig, og det har regjeringen forpliktet til Hurdal-plattformen også. Dette gjøres ved å utelukke muligheten for å søke om oppholdstillatelse som au pair i Norge.

Julianne Nygård (32), en influencer kjent som «Pilotfrue», reagerte på dette. 

– Jeg synes det er leit at jobbforholdene til au pairer her i landet har fått et så dårlig rykte at det nå ender med avskaffing av hele ordningen, sier hun til God kveld Norge.

– Som med alt annet så er det noen idioter som ødelegger for resten av befolkningen. Jeg blir direkte flau over nordmenn som har utnyttet denne ordningen som «billig arbeidskraft».

Selv har Nygård hatt au pair tidligere.

– Vi har ikke au pair i denne familien lenger. Vi avsluttet kontrakten under pandemien, den gang Ulrik ble permittert.

Familien bestemte seg da for å ikke skaffe en ny au pair. Det skriver TV2.

– Etter at hverdagen ble normal igjen, synes jeg det ble for mye ansvar og for lite hjelp. En au pair skal fungere som et ekstra familiemedlem. Det var koselig for all del, men å være tobarnsmor med en «ekstra datter» på 30 år ble litt for mye ansvar for min del, forklarer hun.

I dag er det totalt 1100 personer i Norge med gyldige au pair-tillatelser. 85 % av dem kommer fra Filippinene. I tillegg til mat og losji får au pairer 5900 kroner i måneden.

Influenseren sier at det er mer til bry enn nyttig å ha en au pair hjemme.

– Jeg nekter å tro at vi er alene om den erfaringen. Jeg var hennes «vertsmamma» som betyr at jeg fikk et ekstra ansvar som mamma. Ordningen passet ikke for vår familie, men alle familier har jo forskjellige behov, sier Nygård.

Derfor er hun uenig i at ordningen burde avskaffes.

– Jeg synes det er synd at ordningen avvikles for de familiene som følger reglene og drar nytte av den ekstra hjelpen, på grunn av familier som har utnyttet ordningen og ikke fulgt reglene, avslutter hun.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.