En historisk rettssak i USA kan tvinge Mark Zuckerberg til å selge Instagram. Nå kjemper Meta for å beholde kontrollen over noen av sine største pengemaskiner.
Instagram, slik vi kjenner det i dag, kan stå foran store endringer. I en oppsiktsvekkende monopol-sak i USA risikerer nemlig Meta-sjef Mark Zuckerberg å måtte kvitte seg med både Instagram og WhatsApp.
Bakgrunnen for saken er et søksmål fra det amerikanske konkurransetilsynet FTC, som mener Meta har kjøpt opp konkurrenter for å sikre seg monopol på sosiale medier. Kjøpet av Instagram i 2012 og WhatsApp i 2014 trekkes frem som eksempler.
Det srkiver blant annet Teksiden.no.
"Selskapets ledere visste at de ikke kunne konkurrere rettferdig, så de valgte å kjøpe opp de som truet dem", hevder FTC.
Da Facebook kjøpte Instagram for én milliard dollar, var det fortsatt en enkel bildedelingstjeneste uten annonser. I dag er appen en av Metas største inntektskilder, med millioner av brukere verden over – også i Norge.
Zuckerberg i vitneboksen
Rettssaken startet mandag, og Mark Zuckerberg selv ble første vitne. Han ble blant annet konfrontert med gamle e-poster som viser at Facebook allerede i 2011 så på Instagram som en trussel. I en e-post ble det foreslått å kjøpe selskapet, men la det fortsette som før – for å unngå konkurranse.
Zuckerberg har tonet ned betydningen av e-postene, og sier det var tidlige diskusjoner før planene ble konkretisert.
– Må få konkurrere!
Meta selv mener at søksmålet er grunnløst. I en uttalelse skriver selskapet at "alle tenåringer vet at Instagram, Facebook og WhatsApp konkurrerer med TikTok, YouTube, iMessage, X og mange flere."
"Ti år etter at myndighetene godkjente kjøpene våre, prøver de å angre. Det sender et farlig signal til selskaper og investorer", mener Meta.
Kan bli en ny tech-bombe
Dersom retten gir FTC medhold, kan Meta bli tvunget til å skille ut både Instagram og WhatsApp.
Det kan i så fall bli et av de største inngrepene mot et teknologiselskap noensinne – og et veiskille for hvordan sosiale medier fungerer.
Avgjørelsen faller i Washington, der dommer James Boasberg skal lede saken.
Foreløpig er det usikkert når en konklusjon kommer.