Kina sender en direkte advarsel: "Vi vil kjempe for enhver pris, og vi vil kjempe til slutten"

Foto: Caroline Chia/Reuters/Ritzau Scanpix

Kina er klare for en mulig konflikt.

Krigen i Ukraina får ganske forståelig nok mye oppmerksomhet i verdens medier. Dessverre er det imidlertid ikke bare i Ukraina at det er en usikker sikkerhetssituasjon.

Dette er også tilfelle mange andre steder i verden, spesielt på det afrikanske kontinentet.

Les også

Første gang noensinne: Pentagon publiserer bilder fra Guantanamo-leiren

I Asia har Nord-Korea nettopp begynt å gjenopplive sitt arsenal igjen, noe som også øker sikkerhetsspenningene, spesielt på den koreanske halvøya.

Like vest for Nord- og Sør-Korea ligger Kina.

Kina har hatt noen politiske problemer de siste årene. Delvis i Hong Kong, hvor Kina har forsøkt å begrense noen av de spesielle rettighetene som borgere her har. Det var en del av avtalen som skulle gjøre Hong Kong kinesisk.

Hong Kong er imidlertid langt fra Kinas eneste problem. Øya Taiwan ønsker å være en uavhengig stat, men Kina er på ingen måte interessert i det. Taiwan er ikke offisielt anerkjent som en uavhengig nasjon - det samme gjelder for Palestina, for eksempel.

De siste årene har derfor den militære spenningen rundt Taiwan økt. Kina ønsker å vise at Taiwan forblir en del av den kinesiske republikken. I praksis handler taiwan imidlertid mer eller mindre uavhengig.

På søndag gjorde imidlertid Kinas forsvarsminister Wei Fenghe sin del for å få den spente situasjonen i Asia til å fortsette. Under en konferanse i Singapore sa Fenghe at Beijing ville kjempe for å forhindre taiwansk uavhengighet.

Økende taiwansk uavhengighet er ‘en sikker vei til døden’, sa den kinesiske forsvarsministeren, ifølgeEkstra Bladet.

Samtidig antydet han at det er ‘nødvendig’ og ‘berettiget’ for kineserne å utvikle sitt atomvåpenarsenal for å bevare internasjonal sikkerhet.

Reaksjonen fra Kina kommer i kjølvannet av at USAs forsvarsminister Lloyd Austin lørdag sa at Kina i økende grad utviser provoserende oppførsel – spesielt rundt Taiwan.

Ifølge Kina skyldes imidlertid konfrontasjonen USAs tilstedeværelse i Stillehavsregionen.

"De som kanskje ønsker uavhengighet fra Taiwan i et forsøk på å splitte Kina, vil ikke gjøre det bra," sa han, og la til at ingen bør undervurdere kinesiske styrkers evne til å forsvare sin territoriale integritet. 

"Vi vil kjempe for enhver pris, og vi vil kjempe til slutten. Det er den eneste veien ut for Kina," sa Wei Fenghe.

Les også

Tidligere ambassadør om vestlig vurdering av Putin: "Det er en gigantisk misforståelse"