Kirurg ba om hjelp fra rengjørings ansatt: Endte opp med permittering

22/05/2023 19:50

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En kirurg har fått sparken etter å ha bedt en rengjørings ansatt om å holde pasientens ben under amputasjonen av en tå.

En ikke navngitt tysk lege hadde jobbet på et undervisningssykehus i Mainz frem til 2020, da den nevnte operasjonen fant sted.

En planlagt tåamputasjon skulle utføres sammen med to andre kirurger, men de ble begge tilkalt til legevakten i forbindelse med en annen hendelse. Dette betydde at den tredje kirurgen ble overlatt til å utføre amputasjonen på egen hånd.

Til tross for mangelen på kvalifiserte assistenter, valgte den ikke navngitte kirurgen å fortsette operasjonen. På et tidspunkt, ifølge Daily Star, begynte pasienten å bevege seg på operasjonsbordet.

Den delvis bedøvede pasienten ble rastløs, noe som førte til at kirurgen bestemte seg for å spørre en kvinnelig renholder om hjelp. Angivelig skal hun ha fått beskjed om å holde pasientens ben nede.

Videre endte renholderen også opp med å være involvert i utlevering av medisinsk verktøy som ble brukt til operasjonen.

I et internt dokument står det imidlertid at pasienten ikke ble skadet i denne forbindelse.

Det melder det tyske medie Südwestrundfunk.

– Etter operasjonen ble rommet rett og slett etterlatt med blodige bord, og vi tok oss av oppryddingen senere, sier en leder ved sykehuset om hendelsen.

– Hva som skjedde med den amputerte tåen og om den ble kastet på riktig måte, er også utenfor min kunnskap.

Sykehuset skal være usikre på hvor den amputerte tåen havnet. Heldigvis var pasienten i god behold etter operasjonen, og derfor har ikke renholderens involvering fått konsekvenser på denne fronten.

Legen som utførte den litt bisarre operasjonen fikk først en advarsel og deretter et oppsigelsesvarsel i 2021.

En talsmann for helsedepartementet i Rheinland-Pfalz sa senere at det ikke var tvil om at det var et «klart brudd på gjeldende regler».

Lederen for sykehuset, Norbert Pfeiffer, har siden sagt at kirurgen feilaktig bestemte seg for å fortsette operasjonen, og at det «aldri skulle ha skjedd», ifølge mediet 1news.