Kjendisers dødsfall får kinesere til å tvile på dødstallene for koronaviruset

06/01/2023 08:10

Emma

NYHETER
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En ung operasanger, en skuespiller og en manusforfatter er blant dem som nylig har dødd i Kina.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Et økende antall offentlige personer i Kina som dør, får flere og flere kinesere til å stille spørsmål ved landets offisielle koronavirus dødstall. 

Det skriver britiske BBC.

I desember kom dødsfallet til den 40 år gamle operasangerinnen Chu Lanlan som et sjokk på mange i hennes unge alder. 

Familien hennes sa at de var triste over hennes "brå farvel", men uten å gi detaljer om dødsårsaken. 

Opptil 9000 dør om dagen

Kina skrotet sin strenge nulltoleranse for Covid-19 i desember, og har siden sett et oppsving av infeksjonstilfeller og dødsfall.

Det er ingen offisielle rapporter om sykehus og krematorier som blir overveldet. Kina har imidlertid sluttet å publisere daglige smittetall.

Samtidig har landet bare bekreftet 22 dødsfall siden desember.

Tidligere denne uken anslo det britiske helserisikoselskapet Airfinity at opptil 9.000 mennesker om dagen dør av koronavirus i Kina for øyeblikket. 

Dødsfallene til operasangeren Chu Lanlan og andre kjendiser har utløst spekulasjoner.

Knyttet til andre kjendisers død

Første nyttårsdag ble det også avslørt at skuespilleren Gong Jintang var død. 83-åringen var kjent for mange kinesere for sin rolle i landets lengstlevende TV-serie.

Dødsårsaken er ikke avslørt, men flere brukere av sosiale medier knyttet hans død til de siste dødsfallene til andre kjente kinesere.

Dette inkluderer den anerkjente manusforfatteren Ni Zhen. 84-åringen var kjent for sitt arbeid med filmen «Under the Red Lantern» fra 1991. Det er allment ansett som en av de beste kinesiske filmene blant kritikere.

I tillegg døde den tidligere journalisten Hu Fuming den 2. januar, 87 år gammel. 

Bagatelliserer alvoret

En opptelling fra kinesiske medier viser at 16 kinesiske forskere fra landets toppakademier døde mellom 21. og 26. desember.

Kinesiske myndigheter er klar over den utbredte skepsisen, selv om de fortsetter å bagatellisere alvorlighetsgraden av utbruddet.

Nylig innrømmet direktøren for Beijings institutt for luftveissykdommer i et intervju med statlig fjernsyn at antallet dødsfall blant eldre denne vinteren er «utvilsomt høyere» enn de siste årene.