Kjendiskokk advarer: Ikke kjøp dette kjøttet til grillen

01/06/2024 10:16

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
En norsk kjendiskokk har advart mot «grill» kjøtt.

Kjendiskokk Eirik Lillebø har prøvd mange forskjellige typer sommerkoteletter og forteller at han aldri har hatt noen god erfaring med de som er sprøytet med vann, skriver det norske Dagbladet ifølge DinSide.

— De har rett og slett konsistensen som gummi, sier Eirik Lillebø til avisen. Han mener det er flere triks som får folk til å betale prisen på kjøtt for vann og marinade.

- Vi lar oss lett lure i grillsesongen. Atmosfæren er nesten viktigere enn maten. Emballasjen er kul, sier han til avisen og refererer til menn.

— Når du ser ulike annonser der mannen står ved grillen og drikker øl og får all æren, er det lett å lure menn i grillsesongen, sier Eirik Lillebø. Han tror mange fokuserer mer på atmosfæren enn på kvaliteten på maten.

– Så lenge stemningen er god og vi ser kule annonser med flammer og grillkokker, velger vi det, sier han.

Kjendiskokken forteller at han aldri kjøper kjøtt som det står «grill» på pakken. Han mener kjøttet er fullt av ingredienser han ikke vil ha og derfor er av dårlig kvalitet.

- Jeg kjøper alltid rent kjøtt og tilsetter smak selv. Da har jeg også kontroll på hva jeg putter i, for det kan være mye rart i ferdigmarinert kjøtt, sier han.

Han har imidlertid ikke noe imot å bruke marinade eller andre smakstilsetninger for å endre smaken.

Dagbladet har undersøkt utvalget av grillprodukter hos Rema 1000 og legger merke til at det står enten «tilsatt vann» eller bare «vann» under ingredienslisten på mange av produktene deres.

Selv om vannmengden ikke er angitt, kan du se hvor mye kjøtt som er i pakken. Fagsjefen i Nortura, som eier Gilde, svarer at rundt ti prosent av saltlaken sprøytes inn i grillproduktene, som inneholder 88 prosent kjøtt.

«Vi tilsetter saltlake for at produktet ikke skal bli tørt og seigt under tilberedning», skriver Kjetil Nesse i en e-post til Dagbladet.

Kvalitetssjef i Nordfjord, Randi Støyva, forteller at de ønsker å ha et bredt utvalg av produkter for å møte forbrukernes ulike ønsker.

«Noen av produktene er naturlige, andre er smaksatt med salt, krydder og/eller marinade og er derfor enkle og raske å tilberede på grillen», skriver Støyva i en e-post til Dagbladet.

Kjendiskokk Eirik Lillebø oppdaget i en fersk grilltest konsistensen på ulike typer grillet kjøtt som selges i butikken.

"Produsentene hevder at de tilsetter vann for å gjøre kjøttet saftigere, men når du spiser kjøtt med en gummiaktig tekstur, tror jeg de tar feil," sier han.

Avdelingslederen i Nortura er imidlertid enig i at vann gir visse endringer i strukturen i kjøttet, men ifølge ham er det til det bedre, da det gir mørt og saftigere kjøtt.

Han påpeker at de er nøye med å holde den riktige balansen med mengden saltlake som er tilsatt slik at kjøttet ikke mister teksturen.

Eirik Lillebø hevder at jo mer vann som tilsettes, jo mer gummiaktig blir kjøttet.

- Når vann sprøytes inn i kjøttet, gjør det det lettere for saltlaken å trenge inn. Men det gjør ikke kjøttstykket bedre.

Tvert imot, mener han. Han påpeker også at det tilsettes vann til bacon, men siden det er skåret i tynne skiver, påvirkes ikke konsistensen på samme måte. Det er hovedsakelig i store kjøttstykker at konsistensen går tapt, forklarer han.