Kjendiskokk med klar oppfordring: Dette skal ikke grilles

29/05/2025 18:50

Sofie

NYHETER
Sjangerfoto: Shutterstock
Sjangerfoto: Shutterstock
Kjendiskokk advarer: Ikke grill dette.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Sommeren nærmer seg, og grillene rulles frem i hager og på terrasser. En av de største favorittene blant grillentusiastene er hamburgeren – men her har kjendiskokk Erik Videgård en viktig innvending.

Ikke legg burgeren rett på rista

I et intervju med både «Nyhetsmorgon» på TV4 og Aftonbladets matsatsing Godare, kommer den svenske kokken med en tydelig beskjed til burgerelskere:

"Hamburger skal stekes, ikke grilles," slår Videgård fast.

Hans begrunnelse er enkel: Når du legger en burger rett på grillrista, renner fettet ut av kjøttet. Det fører til at burgeren mister saftigheten og risikerer å bli tørr. Det skriver DinSide

"Når fettet fra kjøttdeigen drypper ned på grillkullet, kan det slå opp som flammer, og da vil det bare smake brent. Hvis du vil ha grillsmak på hamburgeren, er det bedre å ha en plate i grillen som du tilbereder hamburgeren på," forklarer han.

Mattilsynet advarer mot rå kvernet kjøtt

Det er ikke bare grillteknikken du bør ha i tankene når du lager hamburger. Også hygiene og temperatur er avgjørende, ifølge Mattilsynet.

Mange liker burgeren sin medium stekt – men det innebærer en risiko.

"Du bør være forsiktig med medium stekte hamburgere. Temperaturen ved steking blir ikke høy nok til å drepe sykdomsfremkallende bakterier i midten av hamburgeren," har Mattilsynet tidligere advart.

Ferdigkjøpt kjøttdeig eller karbonadedeig kan nemlig inneholde E. coli-bakterier. For å være trygg må burgerens kjernetemperatur nå minst 70 grader.

Løsningen? Kvern kjøttet selv

Et godt alternativ for deg som ønsker medium stekt burger uten å risikere bakterieinfeksjon, er å kverne kjøttet selv fra hele stykker. Da har du kontroll på prosessen og kan redusere risikoen betraktelig.

"Helst bør også kjøttstykkene stekes hurtig på alle sider før kverning," anbefaler Mattilsynet.

E. coli kan være alvorlig

Selv om infeksjon med E. coli som regel er ufarlig, kan den i enkelte tilfeller føre til alvorlig sykdom. Ifølge Helsenorge kan bakterien gi diaré, magesmerter og i noen tilfeller blodig avføring.

Hos barn kan symptomene være mer diffuse. De trenger ikke nødvendigvis ha feber, men kan fremstå som slappe, kvalme og uten matlyst. Diaréen varer ofte i fire til ti dager hos voksne, og enda lengre hos barn.