Strømkollapsen i Sør-Europa i slutten av april var en påminnelse om hvor raskt kaos kan oppstå hvis strømmen går. Det er ikke lang vei fra kontroll til kaos. Da strømmen ble borte i Spania, Portugal og deler av Frankrike, ble det erklært nasjonal unntakstilstand, flyene sto på bakken, trafikklysene virket ikke og skapte kaos på veiene og sykehusene koblet til nødaggregatene.
"Hendelse" før strømkollapsen i Spania
Det er fortsatt ikke kjent hva som var årsaken til kollapsen. I de første timene ble det spekulert i om det var et cyberangrep som hadde forårsaket strømbruddet. Senere kom nyheten om at ekstreme temperatursvingninger hadde ført til en overbelastning på strømnettet. Dette ble senere tilbakevist.
I dag, tirsdag, opplyster spanske myndigheter at det skjedde "en hendelse" 19 sekunder før det gigantiske strømbruddet. Totalt var det tre tilfeller av strømavbrudd, men strømnettet klarte å håndtere to av dem. Det tredje tilfellet, som oppsto sørvest i Spania, ble imidlertid for mye.
Dermed gikk strømmen i hele Spania og Portugal, samt deler av Frankrike. Det tok mange timer før den kom på igjen på størsteparten av Den iberiske halvøy. Titusentalls mennesker ble stående fast i heiser og på t-baner og tog, og minst sju personer døde.
Tre ting
Hendelsen har fått nordmenn til preppe nødlageret, og salg av beredskapsartikler har skutt i været.
Nå peter en ledende ekspert på tre konkrete ting du må kunne håndtere hvis strømmen en dag går i nabolaget ditt.
Stræmbruddet som mørkla Spania, Portugal og Frankrike er en kritisk påminnelse om hvor raskt et strømbrudd kan få hverdagen til å stoppe opp, uansett hvor vi befinner oss. Og en tydelig påminnelse om at vi alle bør være forberedt – både praktisk og mentalt.
Ifølge beredskapsekspert Rasmus Dahlberg er hendelsen i Sør-Europa et godt eksempel på at selv et lite feiltrinn kan få store konsekvenser. Han forsker i beredskap og samfunnssikkerhet på Forsvarsakademiet og har doktorgrad i katastrofeforskning.
Nok til tre døgn
"Tre døgn er ofte nok til at systemene kommer i gang igjen og at hjelpen er på plass. Det så vi også i Spania og Portugal – strømmen begynte å komme tilbake allerede dagen etter", forklarer han til Illustrert Vitenskap.
Ifølge Dahlberg trenger du ikke å fylle kjelleren med forsyninger – tre enkle forberedelser er ofte nok til at du kommer deg gjennom de første 72 timene.
1 Ha vann på lager:
Strømbrudd kan raskt føre til problemer med vannforsyningen. Sørg for at du har nok vann til minst tre dager. Dette gir deg tid til å håndtere situasjonen hvis strømmen ikke kommer raskt tilbake.
2. Finn alternative energikilder:
Hvis strømmen går, kan du fortsatt lage mat på en gasskomfyr eller bruke en solcelledrevet lader. Sørg for at du har en alternativ energikilde til grunnleggende behov som matlaging og oppvarming.
3. Hold deg informert:
En radio med håndsveiv eller en batteridrevet FM-radio kan være avgjørende for å skaffe seg viktig informasjon fra myndighetene, spesielt hvis andre kommunikasjonssystemer går ned.
Skaper fellesskap
"Det handler om å puste med magen og holde hodet kaldt", sier han og har en god nyhet:
"Det handler om å redusere usikkerhet og skape et fellesskap der vi hjelper hverandre. Kriser oppmuntrer faktisk ofte til uselvisk atferd – ikke plyndring og panikk som i Hollywood-filmene", slår han fast.
Hvis du har styr på disse tre tingene, er du godt forberedt, mener han, og vil klare deg fint til samfunnet har fått på plass infrastrukturen igjen.