Kommer med direkte advarsel: 'Vi finner dere alle - du vil ikke kunne gjemme deg'

27/06/2022 09:00

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
"I dag vil jeg si noen få ting som er veldig målrettet."

Det var budskapet sent søndag kveld fra Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy, som først utstedte en direkte advarsel - og senere en bønn.

Han rettet advarselen mot blant annet piloter og mekanikere:

"For det første må alle piloter, funksjonærer, mekanikere og andre personer som sikrer avfyring av raketter i Ukraina forstå: Vi vil finne dere alle," sa han i sin tale til nasjonen på en dag da flere ukrainske byer igjen hadde blitt rammet av rakettangrep.

"Hver og en av dere vil bli holdt ansvarlig for disse angrepene. Og hvis noen tror de kan unndra seg ansvar ved å si at det var en ordre, tar du feil.

– Når rakettene treffer boligbygg, er dette krigsforbrytelser. Et søksmål er det som venter deg. Og det vil ikke være noe sted å gjemme seg for deg - enten på kysten av Det kaspiske hav, over hvilke rakettene dine blir avfyrt, eller i Hviterussland ... Ingen steder, la Zelenskyy til.

Deretter ba han en bønn.

En bønn som han henvendte seg til innbyggerne i Hviterussland:

"Jeg vil gjerne henvende meg til innbyggerne i Hviterussland separat i dag. Både sivile og de i uniform. Du blir trukket inn i krigen. Og enda mer aktivt enn i februar og i vårmånedene (da de russiske troppene samlet seg på hviterussisk territorium, ed.). Kreml har allerede bestemt alt for deg – livene dine er ikke verdt noe for dem," sa Zelenskyy.

"Men dere er ikke slaver eller kanonfôr. Du trenger ikke å dø. Og du kan hindre noen i å bestemme for deg hva som venter deg."

Videre sier den ukrainske presidenten at det ‘russiske lederskapet’ ønsker å ‘så hat’ mellom Ukraina og Hviterussland:

"Mye avhenger nå av vanlige folk i Hviterussland. Og jeg vet at du kan nekte å delta i denne krigen. Ditt liv tilhører bare deg, ikke til noen i Kreml," sa han.

I løpet av den siste uken har Hviterussland trappet opp sine militære øvelser nær den ukrainske grensen - og siden den russiske invasjonen begynte 24. Februar.

Den amerikanske tenketank Institute for War Studies (ISW) har så langt anslått at det er usannsynlig at Hviterussland vil sende soldater inn i Ukraina.