Kong Harald får kritikk

18/03/2023

redaktion

Nyheter
Foto: Kongehuset.no
Foto: Kongehuset.no
"Er svært misfornøyd".

MDGs utenrikspolitiske talsmann Carl Johansen er svært misfornøyd med at kong Harald gratulerte president Xi Jinping med gjenvalget i Kina.

- Kina har ikke frie valg. Det er et absolutt diktatur. Xi Jinping er historiens mektigste diktator, og Putins fremste støttespiller og bestevenn i krigen mot Ukraina og demokratiet. Kongens gratulasjon er tonedøv.

Det sier Carl Johansen til NTB etter at kong Harald gratulerte den kinesiske presidenten med gjenvalget fredag.

Den kinesiske folkekongressen valgte presidenten for fem nye år 10. mars. Xi har vært Kinas øverste leder siden 2012.

Johansen påpeker at kongen er landets formelle statsoverhode og sender dermed sine gratulasjoner på vegne av det norske folk. Det skriver Dagbladet.

- Altså gratulerer Norges statsoverhode på vegne av det norske folk en av verdens mest brutale og skruppelløse diktatorer med at han har klart å kare til seg makten i det som er en historisk tredje periode. All makt er nå samlet i Xi Jinpings hender. Det er ingenting å feire.

Han sier også at kongens varme ord bare understreker hvor overmoden tiden er for en nyorientering i forhold til Kina og andre diktaturer Norge samarbeider og handler med.

- Norge har ikke oppdatert sin Kina-strategi siden 2007, til tross for at PST nå slår fast at Kina er en av de største sikkerhetstruslene mot Norge.

I tillegg til å styrke sin makt, er Xi anklaget for undertrykkende politikk mot blant annet den uiguriske minoriteten. Kina har blitt anklaget for folkemord mot uigurene, noe de avviser på det sterkeste.

NTB har forelagt kritikken overfor Kongehuset. Slottets kommunikasjonssjef Guri Varpe skriver i sin epost til NTB at regjeringen har ansvaret for Norges utenrikspolitikk.

- Som statsoverhode sender Hans Majestet Kongen gratulasjoner på vegne av Norge, på bakgrunn av hva norske myndigheter tilråder. Jeg henviser derfor til Utenriksdepartementet for ytterligere svar, sier Varpe.

- I tråd med protokollær praksis sender vårt statsoverhode gratulasjon til land vi har diplomatiske forbindelser med, ved skifte eller gjeninnsettelse av det landets statsoverhode, sier pressevakt Mathias Rongved i Utenriksdepartementet-

Læs også:

Sportsstjerne død i tragisk ulykke Sportsstjernen har på tragisk vis gått bort.
Erna Solberg: Ny kald krig Derfor bør Norge bli med i EU.