Kong Harald sjokkerer: "Umulig å ikke bli imponert"

16/10/2023 08:33

Sofie Hansen

Nyheter
Foto: Kongehuset.no
Foto: Kongehuset.no
Kongen har lenge vist seg som en fantastisk representant for kongehuset.

Kong Harald (86) har lenge vist seg som en fantastisk representant for kongehuset.

Han viste seg også som en konge som kan samle folk.

Gjennom landets og folkets oppturer og nedturer holder kong Harald seg stødig og viste seg som et godt forbilde.

Så det er ikke rart at han er en elsket person både i Norge og utenfor landets grenser.

Nå viser også en ny oversikt fra Se og Hør at kongen gjør mer arbeid for landet sitt enn noen gang før.

I 2022-gjennomgangen av kongelige arbeidsdager er han på topp sammen med sønnen kronprins Haakon – som faktisk er nummer én i 2022 med 267 oppdrag. De blir fulgt av den svenske kongen Carl Gustav (77) og dronning Margrethe av Danmark (83).

Derfor er det ingen tvil om at monarkene i Norge vil gjøre sitt for å representere folket – og dette til tross for kong Haralds høye alder.

I 2022 hadde han totalt 286 oppdrag på ett år, som inkluderte flere sykehusbesøk og sykemeldinger. Sammenlignet med nabolandene hadde Sveriges kong Carl Gustav 219 oppdrag i 2022, mens Danmarks dronning Margrethe hadde 207 oppdrag på sin kalender.

– Kong Harald lever virkelig opp til sitt valgspråk! Til tross for høy alder og flere sykemeldinger i 2022, var han likevel den som jobbet mest. Det er umulig ikke å bli imponert. Han og de rundt ham må selvsagt samtidig passe på at jobben ikke går utover helsen, sier kongehusekspert i Se og Hør, Caroline Vagle.

I sommer gjorde Kong Harald og Dronning Sonja en fylkestur på kongeskipet – kongens mål er å besøke alle kommunene i landet, og det er kun 17 igjen på listen.

Men de gjennomfører ikke bare statsbesøk og offisielle utenlandsreiser. Kongen fungerer for eksempel også som en døråpner for norske selskaper som opererer i utlandet, noe som ofte fører til konkrete resultater.

Jobben innebærer også usynlig arbeid utenfor den offisielle kalenderen – som interne møter, brev som skal leses, svares og sendes, og sette seg inn i problemstillinger i forkant av oppdrag.

I tillegg har kongen visse plikter fastsatt i grunnloven.

Når det gjelder de øvrige kongelige i den norske kongefamilien, deler oversikten slik: Dronning Sonja (102 oppdrag), kronprinsesse Mette-Marit (90 oppdrag) og prinsesse Ingrid Alexandra (14 oppdrag).

Kronprins Haakon slår som nevnt alle og oversikten viser at han er den mest hardtarbeidende i kongefamilien.

– Kronprinsen har tydeligvis gått en god skole hos sin far. Tidvis har han fått ekstra stor bør på sine skuldre, fordi kongen har vært sykemeldt. og kronprinsesse Mette-Marit (50) har en kronisk sykdom som man må ta hensyn til. Men det har han tatt på strak arm, sier kongehuseksperten.