Kongens hemmelige luksus: Den ukjente formuen

03/03/2023 12:26

Sofie

Nyheter
Foto: Kongehuset
Foto: Kongehuset
At kongefamilien liker luksus er ingen hemmelighet.

Men hvordan de bruker pengene sine og hvor stor formuen deres er – er desto mer innhyllet i uklarhet.

– Du vil ha noe for deg selv, sier kongen i Discovery pluss «Kongen med to ansikter».

I 2022 ble retten tilkjent 149 millioner SEK – for 2023 ble pengesekken fylt til 168 millioner SEK.

En av grunnene er at kong Carl Gustaf feirer 50 år på tronen.

– Jeg tror at mange, uansett om man stemmer fra venstre til høyre, synes det er verdt å feire neste år at kongen har vært konge i 50 år, sa finansminister Elisabeth Svantesson i slutten av 2022.

Men hvor mye tjener egentlig kongen og hvor stor er formuen hans? Det er uklart.

– Slik har Sverige nå en grunnlov som sier at kongen er Sveriges statsoverhode men mangler all politisk makt, og det betyr at kongens virksomhet ligger utenfor offentligrettslige prinsipper, sier Ingemar Eliasson, tidligere riksmarskalk, i dokumentarserien "Kongen med to ansikter".

Hvor mye kongefamilien mottar fra apanasjen har tidligere vært hemmelig, men årsrapporten for 2021 gjorde det klart at kongen og dronningen fikk 8 millioner, kronprinsesse Victorias familie 4,5 millioner kroner og prins Carl Philips familie 1,1 millioner kroner.

Prinsesse Madeleine og Chris O'Neill var helt fraværende.

– Fremfor alt har kongen eiendom og jord, men det er veldig lite tilsyn med hva slags eiendeler de er eller hva de er verdt, sier økonomisk journalist Andres Cervenka i dokumentaren.

I 2021 ble kongefamilien beregnet til å ha en formue på 600 millioner kroner, ifølge forretningsmagasinet Business Insider – som da betydde at de var den rikeste kongefamilien i Norden.

Det er staten som eier kongeparets privatbolig Drottningholm og Stockholms slott – men her kan du finne møbler og eiendeler som tilhører dem – som de eksklusive juvelsamlingene.

Men hva som eies av staten og hva som eies av kongefamilien er uklart, ifølge dokumentaren.

Det er tydelig at kongefamilien liker de gode tingene i livet.

Kongen har en bilsamling verdt rundt 30 millioner svenske kroner og dronning Silvia eier blant annet tre eksklusive Kelly-vesker fra Hermés – en bag koster mellom 90.000 og 3 millioner svenske kroner.

Kongen har tidligere fortalt i et intervju, som står i «Kongen med to ansikter» at han mener det svenske folket har tilstrekkelig innsikt i privatøkonomien hans. – Du vil ha noe for deg selv.

Læs også:

Hell eddik i vaskemaskinen: Når du ser hvorfor vil du aldri gjør noe annet Klesvask kan være veldig kjedelig, men selvfølgelig er nyvaskede klær alltid hyggelig. Personlig elsker jeg følelsen og lukten av helt rene klær. Jeg er nok ikke alene om dette.