Kriminelle soldater: Her er Putins nye våpen

04/11/2022 13:59

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Vladimir Putin har nettopp signert en lov som gjør det mulig å innkalle straffedømte til hans krig i Ukraina. Selv kriminelle dømt for alvorlige forbrytelser.

I krig og kjærlighet gjelder alle triks. Og det ser ut til at Vladimir Putin tar det ordtaket veldig bokstavelig.

Det russiske statsmediet Ria Novosti har nettopp beskrevet hvordan Russlands president fredag signerte en lov som tillater hæren å tilkalle russiske kriminelle.

Ifølge mediene er det imidlertid en rekke straffedømte som ikke kan kalles inn til krig. Disse inkluderer personer dømt for pedofile, spionasje, forræderi og terrorangrep.

Men mordere og overfallsmenn kan nå se frem til en mulighet til å komme seg ut av fengselet og gå til krig.

300.000
Nyheten kommer i kjølvannet av at Russland nettopp har kunngjort at mer enn 300.000 mennesker er mobilisert. Russerne selv kaller de nye soldatene frivillige, men det er flere rapporter om at dette gjøres under tvang.

I tillegg har Vladimir Putin endret loven slik at det nå koster 10 år i demperen å være dessertist i krigstid.

I flere måneder har den russiske presidenten vært under press som følge av en vellykket ukrainsk motoffensiv som har satt Russland på defensiven.

Ny ukrainsk seier
Nylig har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hevdet at ukrainske styrker har slått tilbake en voldsom russisk offensiv i Donetsk-regionen. Ordene falt inn i Zelenskyys daglige tale i de sene kveldstimene i Ukraina.

Han nevnte ikke nøyaktig hvor angrepet fant sted, men bare at det var en ukrainsk bataljon fra den vestukrainske byen Chupe.

– I kveld stoppet de en voldsom offensiv fra fiendens side, sa Zelenskyy i sin kvelds tale.

Det russiske angrepet ble slått tilbake.