Kronprins Haakon om dagen som forandret Norge

04/11/2023 15:00

Sofie Hansen

Nyheter
Foto: Kongehuset.no
Foto: Kongehuset.no
Kronprinsen forteller om dagen som forandret Norge.

For tiden har kronprins Haakon (50) skapt overskrifter med utgivelsen av sin bok «Haakon – historier om en tronarving».

Arvingen til den norske tronen beskriver hendelser i hans liv i Norges mektigste familie.

Kronprinsen fortalte hvordan han opplevde dagen som satte et varig preg på hele landet. Kronprins Haakon og stesønnen Marius (26) var på et vannsportsenter i Flekkefjord 22. juli 2011.

Mens Marius står på wakeboard, får Haakon melding om at en bombe har eksplodert i regjeringskvartalet. Han fortalte videre at han og Marius stormet inn i bilen for å prate med kronprinsesse Mette-Marit. Det skriver Seoghør.

«Tankene raste», skrev kronprinsen og la til at han innså at Norge ville endre seg etter denne dagen.

«Jeg ringte hoffsjefen. 'Dette kan være en av de hendelsene', sa vi, 'som vil prege oss. Norge kan være annerledes fra og med denne datoen'».

«Det er ikke alltid lett å gjøre det rette. Når bør man dra et sted, hvem skal man treffe, hvor mye skal man snakke, hva skal man si til mediene, hvordan treffe planken? Noe grunnleggende ligger jo der, som vi sikter mot. Har noen det vondt, er vi sammen med dem. Kanskje finner man ikke de riktige ordene, og man vet ikke alltid hva de rammede trenger».

Kronprinsen fortsatte å fortelle det øyeblikket han og kongefamilien ankom Sundvollen hotell, hvor mange ofre og pårørende samlet seg.

Han beskriver en at det var en "intens følelse".

«Så mange mennesker i krise samlet på ett sted. Det var voldsomt å se alle barna, ungdommene og foreldrene. Noen hadde allerede fått høre at barna var i trygghet, andre ringte og ringte uten å få kontakt».

Han fortsetter:

«Vi gikk rundt og hørte forferdelige historier. Hvordan man gjør sånt, vet jeg ennå ikke helt. Du må bare være der. Du må bare forsøke med den du er. Men nå var jeg veldig forsiktig, mer enn vanlig, var på om de ønsket meg der, eller ville være for seg selv»

I etterkant fikk Kongefamilien mange vonde skjebner av terrorangrepet. 77 liv gikk tapt og gjerningsmannen, Anders Behring Breivik (44), var et navn kronprinsen tilsynelatende kjente til.

«Det var en hvit nordmann fra Oslo vest som ble tatt. At han var etnisk norsk, gjorde ikke etterarbeidet lett på noen måte, men i den grad vi hadde en fiende, så var det oss selv. Anders Behring Breivik hadde også gått på Smestad skole. Han begynte der da jeg sluttet. Det er noe skremmende ved det».