Kunngjør: Øker sin militære beredskap

16/11/2022 07:22

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Polen øker sin militære beredskap.

Den polske regjeringens talsmann Piotr Muller bekrefter at to personer er drept som følge av en eksplosjon i byen Przewodow, bare noen kilometer fra den ukrainske grensen og ukrainsk territorium.

Muller sa også at den polske siden nå øker sin militære beredskap som et direkte svar på missilene.

Kommentarene kommer som et resultat av et møte i Polens nasjonale sikkerhetsråd onsdag kveld, som landets statsminister Mateusz Morawiecki raskt hadde bedt om etter at rapporter om missilangrep ble kjent.

Talsmannen sa også at den ville undersøke om det var grunnlag for å utløse NATO-alliansens artikkel 4. I henhold til Atlanterhavspakten av 1949 lyder artikkel 4 som følger:

"Deltakerne vil konsultere hverandre når noen av dem mener at den territoriale integriteten, politiske uavhengigheten eller sikkerheten til noen av deltakerne er truet."

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier Nato har rettet oppmerksomheten mot Polen.

– Vi følger situasjonen nøye, og de allierte konsulterer hverandre i disse timene. Det er viktig å fastslå alle fakta om hendelsen, sier NATOs generalsekretær.

Jens Stoltenberg var også ute på Twitter med en melding. Han sa at han hadde snakket med Polens president Andrzej Duda og sendt sine kondolanser til de to døde polakkene.