Kunngjør: Putins private hær er til stede i Ukraina

18/07/2022 14:26

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ifølge etterretninger er en veldig spesiell gruppe til stede i Ukraina.

Ryktene har svirret siden krigen startet i Ukraina, men nå sier britisk militær etterretning det: Wagner-gruppen er til stede i Ukraina for å styrke Russland. Det har tidligere blitt ryktet at tilbake i begynnelsen av krigen var det soldater fra Wagner utplassert i hovedstaden Kiev.

Wagner er et privat sikkerhetsfirma som ifølge Putin selv ikke er knyttet til Russland. Wagner-gruppen har lavere rekrutteringsstandarder enn det vanlige militæret og ansetter fanger og personer som har blitt uegnet til å tjene som soldater.

"Det har potensielt innvirkning på effektiviteten til det russiske militæret," sa forsvarsdepartementet i en oppdatering, med henvisning til etterretningsinformasjon.

Som sagt tror ikke Russland at Wagner er knyttet til Russland. Flere vestlige etterretningstjenester mener imidlertid at Wagner har noen uklare koblinger til det russiske militæret og myndighetene.

Det antas å ha nære forbindelser til det russiske sikkerhetsapparatet, inkludert GRU-etterretningstjenesten.  Wagner-gruppen har tidligere vært til stede og spilt en rolle i konflikter i afrikanske land, inkludert Libya og Mali.

I tillegg har det også vært en stor del av krigen i Syria, der Wagner ble beryktet for å være spesielt brutal. Gruppen har også kjempet sammen med russiske styrker flere ganger.

Opptil 10.000 soldater antas å ha vært ansatt i Wagner siden 2014.