Kysset gutten og ba ham suge på tungen: Nå sier Dalai Lama unnskyld

10/04/2023 13:24

Sofie

Nyheter
Foto: YouTube / Hindustan Times
Foto: YouTube / Hindustan Times
Den eksilerte tibetanske lederen, Dalai Lama, har gitt en offisiell unnskyldning etter å ha mottatt omfattende kritikk for å ha kysset en liten gutt.

Det var ikke lenge siden at en video av den tibetanske religiøse lederen i eksil, Dalai Lama, kysset en liten gutt ved en seremoni i den nordindiske byen Dharamshala i februar, gikk viralt.

I videoen ba Dalai Lama blant annet gutten om å suge på tungen, og det religiøse hodet har fått mye kritikk for dette blant annet i sosiale medier.

Derfor har han ifølge CNN nå gitt ut en offisiell unnskyldning.

Beklagelsen ble delt tidligere i dag, mandag, og den heter blant annet at Dalai Lama «ønsker å be gutten og hans familie og hans mange venner rundt om i verden om unnskyldning for smerten hans ord kan ha forårsaket.

Den offisielle unnskyldningen sier også at Dalai Lama «beklager» hendelsen. «Hans Hellighet erter ofte folk han møter på en uskyldig og leken måte; selv offentlig og foran kameraer», heter det i unnskyldningen som årsak til hendelsen.

I videoen, som har blitt sett av millioner på sosiale medier, kan gutten høres spørre Dalai Lama, som blant annet har vunnet Nobels fredspris: «Kan jeg klemme deg?»

På dette svarer den 87 år gamle Dalai Lama med å peke på kinnet og si:

«Først her», hvorpå Dalai Lama peker på leppene hans og sier: «Og jeg tror til slutt her også». Dalai Lama griper da guttens kjeve og kysser ham på munnen, hvorpå han sier: «Og sug på tungen min» og holder fram tungen.

Gutten, som ikke er identifisert, suger deretter på Dalai Lamas tunge, som ifølge Dalai Lama var en kulturell gest. Barnerettighetsorganisasjonen 'Haq: Center for Child Rights', med base i Delhi, India, har imidlertid uttalt at det som skjer i videoen ikke har noe med "kultur" å gjøre.

«[...] selv om det er tilfelle, bør slik kultur ikke aksepteres», sier også organisasjonen, og Dalai Lama har derfor som nevnt også beklaget og erkjent at hendelsen var uheldig.

Du kan se klipp fra videoen på CNNs nettsider ved å klikke her.