Flypassasjerer som skaper uro og fare om bord, møter nå økt motstand fra myndighetene. Luftfartstilsynet intensiverer innsatsen mot uakseptabel adferd, og stadig flere reisende blir stoppet allerede før avgang.
Rus, vold og trakassering: Et økende problem
Trusler, voldelig oppførsel, seksuell trakassering og ulovlig røyking eller drikking i kabinen – dette er noen av hendelsene flypersonell rapporterer om.
Enkelte passasjerer er så sterkt påvirket at de utgjør en sikkerhetsrisiko for både medreisende og mannskap. Disse omtales som «uregjerlige passasjerer», og de skaper stadig større bekymring i luftfarten. Det skriver DinSide
"Noen er så ruspåvirket at de ikke kan håndtere seg selv. De ender opp med å bli en trussel for alle."
Krafttak fra Luftfartstilsynet
Som respons har Luftfartstilsynet iverksatt flere tiltak. Det rapporteres nå at en økende andel flypassasjerer nektes ombordstigning som følge av beruselse eller truende oppførsel – for å forebygge farlige situasjoner under flyging.
I 2023 mottok tilsynet hele 494 rapporter om slike hendelser. Tallene for 2023 var enda høyere, med 513 tilfeller – en betydelig økning fra de 199 hendelsene som ble rapportert i 2019.
"Vår statistikk over avviste passasjerer viser en betydelig økning etter at vi startet arbeidet med uregjerlige passasjerer. Vi har hatt en økning på 28 prosent. Forhåpentligvis har vi nådd en grense, og vi kan se en nedgang framover, men det er for tidlig å si med sikkerhet," sier David Moldskred, flyoperativ inspektør og fagansvarlig for kabin i Luftfartstilsynet.
Kampanjen #Flymodus gjør comeback
Som et ledd i forebyggingen relanseres informasjonskampanjen #Flymodus sommeren 2025. Den skal minne passasjerer om hvilke konsekvenser det kan få dersom de ikke respekterer reglene som gjelder om bord.
"Til sommeren 2025 vil Luftfartstilsynet relansere kampanjen #Flymodus, som tidligere har fått god og bred oppmerksomhet," forteller Moldskred.
Målet er at økt bevissthet skal føre til tryggere reiser for både kabinansatte og reisende.
Samarbeid for tryggere flyvninger
Luftfartstilsynet jobber ikke alene. Sammen med NHO Luftfart og andre sentrale aktører i bransjen er det etablert et felles initiativ for å møte utfordringene med uregjerlige passasjerer. Denne prosjektgruppen skal bidra til tryggere arbeidsforhold for kabinansatte og økt sikkerhet for passasjerene.
Internasjonalt samarbeider Norge nå med land som Nederland og Irland, samt EASA (Det europeiske luftfartssikkerhetsbyrået), i en ny europeisk arbeidsgruppe.
"Vi har tatt initiativ til et felles arbeid mot uregjerlige passasjerer sammen med Nederland, Irland og EASA. Dette har resultert i etableringen av en egen ‘task force’, ledet av EASA, hvor erfaringer og kunnskap fra det norske arbeidet deles aktivt," sier Moldskred.
Luftfartstilsynet håper at disse samarbeidene, både nasjonalt og internasjonalt, vil bidra til å redusere antall hendelser i luften.