Magmaen har nådd et høyt nivå ved den vulkanutruede byen

18/11/2023 21:00

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Siden 10. november har utallige jordskjelv, store sprekker i bakken og fare for vulkanutbrudd holdt innbyggerne i den islandske byen Grindavik unna hjemmene sine.

De siste vurderingene tyder på at risikoen for utbrudd har økt. Dette er skrevet av islandske RUV

En cirka 15 kilometer lang sprekk med magma går under halvøya Suðurnes. Tidligere var vurderingen at magmaen løp cirka 800 meter under overflaten.

De siste dagene har det vært svakere og færre jordskjelv i området. Det kan umiddelbart høres ut som gode nyheter for Grindaviks 3500 innbyggere, som håper å kunne reise hjem. 

Men den lave aktiviteten er muligens en indikasjon på at magmaen har kommet nærmere overflaten, sier seismolog Kristín Jónsdóttir på en pressekonferanse fredag.

 Da vulkanen Fagradalsfjall brøt ut i 2021, så man en lignende serie hendelser, påpeker Kristín Jónsdóttir. Her startet utbruddet etter at antall og styrke på jordskjelvene hadde vært avtagende i en periode.

Islandske myndigheter anslår at et mulig utbrudd vil finne sted ved Hagafell nord for Grindavik, men at det er fare for utbrudd langs hele den 15 kilometer lange underjordiske sprekken. 

For å beskytte Grindavik, viktig infrastruktur og turistmagneten The Blue Lagoon, har de begynt å anlegge en flere kilometer lang jordvoller rundt Hagafell, for å holde lavaen unna. 

Læs også:

Norsk duo med trist melding Duoen kommer nå med en trist melding.