Magnus Carlsen: -Risikerer straff

21/12/2022 10:58

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I romjulen møtes sjakkspillets to største fiender igjen. Eksperter tror én ting vil avgjøre om Magnus Carlsen vil spille mot Hans Niemann.

- Det er ikke til å unngå at denne saken får oppmerksomhet, sier TV 2s sjakkekspert Hans Olav Lahlum til Dagbladet.

Fra 26. til 30. desember arrangeres VM i lyn- og hurtigsjakk i Kasakhstan. Der er både Magnus Carlsen (32) og Hans Niemann (19) påmeldt.

Dette kan muligens være første gang nordmannen og amerikaneren møtes ved sjakkbrettet siden striden. Tidligere har Neiman saksøkt Carlsen for 100 millioner dollar, som han mener har gjort skade på hans omdømme, og karriere.

I mellomtiden undersøker det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) for tiden de to spillerne, etter en kontrovers som forbløffet hele sjakkverdenen for noen måneder siden.

Nå kan det hende at konflikten koster ham VM-gull.

Carlsen sier at han ikke ønsker å spille mot juksemakere.

- Sjansen for at Niemann og Carlsen møtes i hurtigsjakken vil jeg vurdere som kanskje 20 prosent, sier Lahlum til Dagbladet.

TV2s sjakkekspert sier til Dagbladet:

- Hvis de møtes i andre eller tredje runde vil det være en helt annen situasjon, enn hvis de møtes mot slutten i en avgjørende runde. Jeg tror det er mest sannsynlig at Carlsen velger å tape med vilje hvis de møtes tidlig.

Turnering er bygd opp slik at de med lik poengsum møter hverandre, dette kan bety at Niemann og Carlsen må ha ca. like mye poeng for at de skal møtes på turneringen.

- Hvis de mot formodning skulle møtes mot slutten, er det vanskelig å vite hva som vil skje, for da vil det være en situasjon som påvirker Carlsens egne VM-sjanser i stor grad.

Dagbladet har vært i kontakt med FIDEs pressesjef, David Llada, som skriver:

- Ifølge FIDE sine regler: Hvis en spiller nekter å spille, taper du kampen. Det kan også bli gjennomført en etterforskning i henhold til etiske retningslinjer, avhengig av årsaken og omstendighetene. Saker som dette blir studert isolert og individuelt.