Mange forstår ikke feriepengene – dette bør du vite

21/05/2025 10:30

Sofie

NYHETER
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den vanlige misforståelsen om feriepenger – og hvordan den rammer deg.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Snart kommer feriepengene inn på konto, men vet du egentlig hvor mye du skal få – og hvordan summen regnes ut?

Du er langt fra alene om du svarer nei. En ny undersøkelse viser at hele 620 000 nordmenn over 17 år ikke har peiling på hvordan feriepengene beregnes, og like mange unnlater å sjekke lønnsslippen sin.

Dette kommer frem i en fersk måling gjennomført av Infact på vegne av regnskapsbyrået Amesto Accounthouse. Det skriver DinSide

Ikke alle får det de forventer

Selv om over 78 prosent hevder at de forstår hvordan feriepenger regnes ut, svarer én av fem at de ikke vet hvordan det fungerer. Usikkerheten er størst blant unge og eldre, og særlig når ferietrekk, forskuddstrekk og fastlønn skal kombineres, blir det forvirrende for mange.

Undersøkelsen avslører også at mange arbeidstakere får en overraskelse når juni-lønningen kommer, og det de ser på lønnsslippen ikke stemmer med forventningene.

"Mange synes lønnsslippen er vanskelig å forstå, og det kan være flaut å innrømme at man ikke henger helt med, sier Bente Larsen," direktør for Payroll i Amesto.

Feil på lønnsslippen er mer vanlig enn du tror

Lønnsslippen skal vise nøyaktig hva du får utbetalt, og hvilke skatter og fradrag som trekkes – men mange slurver med å sjekke den. Faktisk sier én av fem at de sjelden eller aldri leser gjennom lønnsslippen, og fire av ti har fått feil lønn minst én gang i løpet av karrieren.

Dette kan skyldes gamle systemer eller manglende kompetanse i lønnsavdelingen, og risikoen for feil øker dersom arbeidsgiveren ikke har profesjonelle rutiner.

Ifølge Larsen er det viktig å ta kontroll over sin egen lønn:

"Å overse lønnsslippen er å gi fra seg kontrollen over egen økonomi. Det er jo kvitteringen på mottatt lønn."

Rettigheter ved sykdom i ferien

Blir du syk i løpet av ferien, har du rett til å utsette de feriedagene du ikke kunne nytte. Undersøkelsen viser at 66 prosent kjenner til dette, men nesten 20 prosent har vært syke uten å melde ifra til arbeidsgiver. Det er spesielt de mellom 18 og 44 år som lar være å si ifra.

Ferien er ment for hvile og restitusjon, og om du er for syk til å ta den, har du krav på å få den utsatt.

Ny jobb? Du har fortsatt krav på ferie

En av tre vet ikke hvilke rettigheter de har til ferie dersom de bytter jobb. Spesielt nyansatte kan bli glemt i feriekabalen, og både leder og arbeidstaker mangler ofte kunnskap om hva som faktisk gjelder.

Mange tror at de som er nye, automatisk må vente med å ta ferie, men det stemmer ikke. Ferieloven sikrer deg både rett og plikt til å ta ferie – også i ny jobb. Feriepengene får du imidlertid ikke fra den nye arbeidsgiveren – de skal utbetales fra din forrige arbeidsplass.

Larsen påpeker at det finnes ett viktig unntak:

"Er du i din aller første jobb, kan du ha mulighet til å motsette deg ferie. Plikten til å avvikle ferie avhenger nemlig av om du har opptjent feriepenger som dekker bortfall av lønn under ferien."

Læs også:

Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Krever bare en ingrediens Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.