Menn som aldri er utro mot sine partnere, hadde ofte disse 8 opplevelsene mens de vokste opp

10/05/2024 16:25

Henrik R

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Det kan godt være at oppveksten er en av de største årsakene til at en mann senere i livet blir utro.

Eksperter innen menneskelig psykologi har observert en sammenheng mellom menns tendens til utroskap og deres tidlige barndoms- og ungdomserfaringer.

Spesifikt er det observert 8 spesifikke opplevelser under oppveksten til en mann, som ofte er knyttet til trofasthet i parforhold senere i livet.

Disse opplevelsene, fra observasjon og registrering av foreldrenes forholdsdynamikk til utvikling av følelsesmessig intelligens, ser ut til å spille en stor rolle i å forme holdninger og atferd hos mennesker som er konsekvent trofaste partnere i sine relasjoner.

De 8 felles opplevelsene hos mennesker som er trofaste i sine relasjoner:
  • Oppdragelse med positive rollemodeller

  • Utvikling av følelsesmessig intelligens

  • Åpen kommunikasjon i barndommen

  • Dyrking av empati og høflighet

  • Forståelse av personlige grenser

  • Dyrking av psykisk robusthet

  • Dyrking av sunn selvfølelse

  • Utdanning om respekt og samtykke

Oppdragelse med positive rollemodeller

Menn som er trofaste i sine relasjoner, har generelt hatt fordelen av å bli oppdratt i et miljø med sunne relasjoner og positive rollemodeller.

Positive rollemodeller betyr oppvekst i et sunt miljø med respekt og hengivenhet mellom foreldrene eller de primære omsorgspersonene.

Denne tidlige livserfaringen forblir uutslettelig og følger som et forbilde i personens senere relasjoner. Barn lærer også gjennom imitasjon.

Når de i sitt umiddelbare familiemiljø opplever kjærlighet, respekt og hengivenhet, vil de adoptere de samme atferdene i de relasjonene de utvikler i sitt voksenliv.

Utvikling av følelsesmessig intelligens

En annen viktig opplevelse som direkte relaterer til hengivenhet og trofasthet i parforhold, er dyrkingen av følelsesmessig intelligens i den tidlige barndommen.

Følelsesmessig intelligens innebærer bevissthet og forståelse av ens egne følelser samt andres, og dermed evnen til følelsesmessig selvregulering og atferdskontroll.

Denne ferdigheten utvider og fremmer både interpersonelle og nære parforhold.

Mennesker, spesielt menn, som er oppvokst av personer med utviklet følelsesmessig intelligens, lærer å justere seg med partnerens følelser.

De er i stand til å forstå effekten av deres handlinger på partnerens psyke, og dermed dyrker de en dyp følelse av følelsesmessig bevissthet, trygghet og selvfølgelig ansvarlighet i sine parforhold.

Åpen kommunikasjon i barndommen

Åpen kommunikasjon under oppveksten setter grunnlaget for utviklingen av sunne relasjoner i voksenlivet, hvor menn forblir trofaste og dedikerte til sin partner.

I et miljø med åpen kommunikasjon lærer barn å uttrykke sine tanker og følelser uten frykt.

Denne vanen med åpen og ærlig kommunikasjon vedvarer gjennom hele deres liv. Voksne som er oppvokst i et miljø med sunn og åpen kommunikasjon, vet hvordan man dyrker sunne parforhold.

De vet også hvordan man eksternaliserer sine problemer uten å ty til snedige atferder eller indirekte, skrå måter å hevne seg på.

På denne måten er de i stand til å skape sunne dynamikker i sine relasjoner, noe som inkluderer deres ubrytelige hengivenhet.

Dyrking av empati og høflighet

Empati og høflighet er to viktige dyder som påvirker graden av en manns engasjement i forholdet og overfor partneren sin.

Menn som har vokst opp i familier hvor det var empati og høflighet, forstår den følelsesmessige innvirkningen av utroskap og er derfor mindre tilbøyelige til å være utro og utsette partneren sin for denne ydmykende opplevelsen. Empati kreves for å behandle ens partner med respekt og omsorg.

Deres beskyttende natur oversettes til lojalitet og hengivenhet i parforholdet.

Forståelse for personlige grenser

En annen ofte observert erfaring hos menn som er trofaste i sine forhold, er deres respekt for personlige grenser.

Denne evnen er tross alt dyrket av familien og handler om respekt for privatliv og personlig rom.

En mann med sans for personlige grenser kan forstå den grunnleggende betydningen av utroskap og holde seg unna den i alle dens mulige former.

Dyrking av mental robusthet

Robusthet er en hjørnestein i ethvert sunt forhold, nødvendig for forhold preget av lojalitet og engasjement, og utvikles tidlig i livet, i barndommen.

Mental robusthet er menneskets evne til å reise seg etter motgang og fiaskoer med besluttsomhet og verdighet.

Menn som har dyrket robusthet, forblir trofaste i sine forhold og gir ikke opp i motgang.

I stedet møter de konflikter ansikt til ansikt, vel vitende om at ethvert forhold gjennomgår sine opp- og nedturer. Likevel er de hengivne til partneren sin og løper ikke til andre armer når det blir vanskelig.

Dyrking av sunn selvfølelse

Sunn selvfølelse er enda et ofte observert trekk hos menn som er trofaste og respekterer sine forhold. Dette ses, siden menn som er trofaste, har lært å verdsette seg selv, å kjenne sin verdi, slik at de ikke trenger konstant ekstern bekreftelse.

Selvtilstrekkelighet og selvrespekt læres i barndommen og følger oss gjennom livet. Med deres følelse av egenverdi intakt, forblir menn vanligvis lojale i sine forhold.

Utdanning om respekt og samtykke

Mennesker som er trofaste i sine forhold, har lært å respektere og anerkjenne betydningen av samtykke. Verdien av respekt og samtykke starter fra barndommen og former en persons evne til å se sin partner med respekt, men også generelt alle livets relasjoner.

Utdanning i spørsmål om respekt og samtykke får mennesker til å forstå at utroskap ikke bare er et svik, men en annullering av menneskers følelser og tillit. Verdifull oppdragelse av barn i disse anliggendene legger grunnlaget for ærlige og meningsfulle parforhold.

Mennesker er unike, og de opplevelsene som former oss, er subjektive og spesielle. Å anerkjenne barndommens innflytelse på personlighetsdannelsen hjelper oss vesentlig med å forstå parforhold.

Hvis du er forelder, kan du bruke denne kunnskapen til å skape et miljø som vil fremme sunne barnerelasjoner og hvor det alltid vil være mulighet for introspeksjon og selvbevissthet. Livslang læring og selvforbedring er fundamentale for menneskers utvikling og fremgang både generelt og spesielt i deres sosiale relasjoner. Gjennom forståelse av oss selv og andre vil vi alltid bygge sterkere og sunnere relasjoner. Slutt ikke å utforske, lære og utvikle deg.