Mette-Marit med trist avsløring om fortiden

03/11/2023 07:00

Sofie Hansen

Nyheter
Foto: Kongehuset.no
Foto: Kongehuset.no
-Det er forferdelig.

Denne torsdagen ble boken «Haakon – historier om en tronarving» av kronprins Haakon (50) sluppet.

Biografien dekker noen av de store hendelsene i livet hans, blant annet da forholdet med Mette-Marit (50) ble offentlig i 2000.

Det var en turbulent periode preget av bred medieomtale for Haakon og Mette-Marit. Krisene de møtte på den tiden satte dype spor hos kronprinsessen.

Haakon og Mette-Marit giftet seg i Oslo Domkirke 25. august 2001. Før dette stormet det rundt paret, som møtte hverandre i 1999. Det skriver Newsner.

24 år senere har kronprinsessen fortsatt en vond følelse fra denne tidsperioden.

«Jeg får vondt i magen av det her. Derfor har jeg sjelden snakket om det. Ubehaget fra det året er med meg fortsatt», skriver kronprinsesse Mette-Marit i boken.

I tillegg er det skrevet flere artikler om Mette-Marits fortid.

Hun legger ikke skjul på at hun fortsatt ikke er helt ferdig med at den mest sårbare delen av livet hennes, ble diskutert så offentlig.

«Forholdet til pappa gjorde det sårere. Han og jeg hadde allerede en komplisert relasjon, og det utnyttet deler av pressen. Noen utnyttet pappa», forteller hun videre, og legger til at mediene tråkket på henne og familien hennes.

Mange hadde meninger om kronprinsens nye kjæreste.

«Mange følte seg i sin fulle rett til å mene noe høylytt om oss to, og om henne. Det er en surrealistisk opplevelse å se folk på TV snakke ned kjæresten din og mene at to som er forelsket, bør gjøre det slutt».

Det at paret flyttet sammen før de forlovet seg, skapte oppstyr. Redaktører fra store norske mediebyråer ble innkalt til et møte på slottet. Dette for å unngå ytterligere spekulasjoner om en forlovelse.

I stedet tok media dette som en bekreftelse på at de skulle forlove seg.

«Da datt jeg sammen. Jeg ler av det nå, men da? Jeg var så sliten og lei meg at jeg måtte ta en halvtimes timeout for meg selv inne på et tomt kontor på UD. Der inne begynte jeg rett og slett å gråte», innrømmer kronprins Haakon.

Den negative publisiteten fortsatte til de giftet seg og til de holdt en pressekonferanse på Slottet for å snakke om fortiden hennes.

«Ennå kan seansen gjøre meg sint. Jeg forstår behovet for fortellinger, en ung alenemor må bekjenne sine synder før hun kan slippe inn i denne familien. Jeg skjønner at det må til for at folk kan akseptere meg. Samtidig er det for lett å bli bergtatt av det romantiske i den fortellingen, hun som bekjenner sine synder og vaskes ren. Men det kan jeg love deg, at å bli vaska fri for synder i full offentlighet, er det ingen romantikk i. Det er forferdelig», skriver Mette-Marit.