Mette-Marit overrasker med sterk tale: "Vi er knust"

09/11/2023 11:54

Sofie Hansen

Nyheter
Foto: Kongehuset.no
Foto: Kongehuset.no
Mette-Marit overrasket med en sterk tale.

Kronprins Haakon (50) er på offisielt besøk i Tyskland denne uken. Så langt har han besøkt både München og Hamburg, men besøket avsluttes torsdag i Berlin.

Kronprinsesse Mette-Marit (50) deltok også på en minnemarkering av Berlinmurens fall rundt denne tiden i 1989.

I følge det offisielle presseprogrammet for turen kunngjøres det blant annet at kronprinsen skal holde en tale ved muren. Det skriver Se og Hør.

De fremmøtte ble derfor alle overrasket da Mette-Marit tok ordet i stedet.

- Vi var 16 år gamle. Kronprinsen var i Oslo, jeg var i Kristiansand. Vi samlet oss foran TV-skjermen med klassekameratene våre, og som tusenvis av unge rundt om i Europa følte vi at vi var en del av et historisk øyeblikk, sier kronprinsessen.

Hun fortsetter med å si at hun aldri vil glemme TV-bildene av alle menneskene som strømmer over grensen til det som til da hadde vært to separate verdener.

- Folk lo, gråt og klemte hverandre. Det var sterke følelser (...). Frihet hadde vunnet, demokrati hadde vunnet. Vi følte et sterkt håp og optimisme, om at en bedre verden var mulig.

Samtidig understreker hun at jødenes lidelser under krigen aldri må glemmes.

- Nok en gang, dessverre, kriges det i våre nabolag. Vi er knust av all lidelsen i Ukraina og i Midtøsten. Men vi må ikke gi opp håpet om menneskets vilje til å løse konflikter. Vi står her ved murens minnesmerke i dag og blir minnet på at det tyske folk gjorde nettopp det. Det gir oss håp.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle mistenker at det ikke er noe mer dramatisk enn en god idé bak den plutselige endringen.

- Kronprinsen har vært på offisielt besøk i Tyskland siden mandag, og har allerede holdt en rekke taler i Hamburg og München. Kronprinsessen er bare med på besøkets siste dag, og overrasket med å holde talen på minnemarkeringen. Kronprinsen sto opprinnelig oppført i programmet. Jeg tipper hun føler seg i fin form, og har lyst å bidra mest mulig når hun først er her, forteller hun.

Kronprinsesse Mette-Marit slet tidligere i høst med den kroniske sykdommen lungefibrose, og var derfor sykemeldt.

I løpet av den tiden gikk hun glipp av flere arrangementer og kongelige oppdrag, blant annet feiringen av kong Carl Gustaf (77) i Sverige i september.

Læs også:

Kongelig tatt på fersken i 87 km/t: Nå må boten betales Prinsen ble oppdaget i å kjøre for fort.
Her er forskjellen på mandariner og klementiner De smaker godt, men hva er egentlig forskjellen?