Nå tar Russland hevn over Sverige og Finlands NATO-søknader

20/05/2022 12:50

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Russland har tilsynelatende ikke til hensikt å se bort fra at både Sverige og Finland har valgt å søke om NATO-medlemskap.

Både Sverige og Finland har mer enn 70 års historie som nøytrale, og har derfor ikke vært medlemmer av NATOs forsvarsallianse.

Krigen i Ukraina har snudd dette opp ned, da trusselen fra Russland nå tilsynelatende er så stor at begge land har kunngjort at de vil søke om å bli med i alliansen.

Russlands president Vladimir Putin har ikke lagt skjul på at det er en beslutning han ikke er glad for, og nå har han tatt hevn.

Som svar på Finland og Sveriges kommende tiltredelse til NATO, har Russland, ifølge TV2, kunngjort at de vil etablere flere nye militærbaser i Vest-Russland. 

Det står at den russiske forsvarsministeren Sergej Shoyhu i en tale på TV fredag, der han blant annet har uttalt: «Innen utgangen av året vil det bli etablert 12 militære enheter og avdelinger i det vestlige militærdistriktet.»

Finland og Sverige blir NATO-medlem nummer 31 og 32. De 30 nåværende medlemmene er de nedenfor:

Albania, Belgia, Bulgaria, Canada, Danmark, Estland, Frankrike, Hellas, Island, Italia, Kroatia, Latvia, Litauen, Luxembourg, Montenegro, Nederland, Nord-Makedonia, Norge, Polen, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Tsjekkia, Tyrkia, Tyskland, Ungarn og USA.

Opptaksprosessen kan ta flere måneder, men det forventes at begge land blir fullverdige medlemmer innen utgangen av året.

Flere NATO-land - inkludert Danmark, Norge, Island, Storbritannia og Polen - har også annonsert at de vil støtte Sverige og Finland militært om nødvendig, selv før de er offisielle medlemmer av alliansen.