Nå advares 70 000 nordmenn: Det kan være ulovlig

04/10/2023 11:59

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Over 70 000 nordmenn advares mot dette.

Tallene er bedre enn de var for noen år siden, men fortsatt er det rundt 73 000 norske eiere av elbil og ladbare hybrider som lader via stikkontakt, viser en undersøkelse som YouGov utførte på vegne av Zaptec i sommer.

Det kan være ulovlig

Til og med i 2022 var det lov å sette opp en dedikert kurs til elbillading, som måtte ha maks 10 A sikring og jordfeilvern, og da uten andre stikkontakter på samme kurs.

Det er ikke lenger lov i nyinstallasjoner.

Roar Rønning er fagansvarlig for elbillading i entreprenørselskapet GK og har sett mye rart:

- Jeg har sett folk plugge bilen til brunsvidde kontakter, og hørt flere historier om at det tar fyr, sier Rønning i en pressemelding, og kommer med en klar oppfordring om å rådføre seg med en autorisert installatør dersom man skal etablere et ladepunkt. 

Det lokale eltilsyn (DLE) i Lnett i Rogaland har ansvaret for å føre tilsyn av elektriske anlegg for 165 000 kunder og ser ofte ladeløsninger som kan utgjøre brannfare.

De opplever ofte å få bekymringsmeldinger fra borettslag.

- Styrene i borettslag skal både tilrettelegge for lading, men har også et ansvar for å informere beboerne om at stikkontaktlading ikke er lov, sier tilsynsleder Joar Bø.

Kan gi avkorting

Kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If advarer om at det å lade med stikkontakt kan føre til regress fra forsikringsselskapet:

- Dersom det oppstår en brann og du har handlet grovt uaktsomt, kan du risikere å måtte dekke hele eller deler av regningen selv hvis den grove uaktsomheten kan knyttes til brannen, sier Clementz.