Nå advares det om farlig feil: "Kan skape livsfarlige situasjoner"

01/11/2023 13:00

Sofie Hansen

Nyheter
Foto: Shutterstock / OBS: Genrefoto
Foto: Shutterstock / OBS: Genrefoto
Vinteren er i full gang. Kalde temperaturer og snø får oss til å søke i skapene våre etter tykke, velsittende vinterjakker.

De er fine å bruke når man setter seg inn i en kald bil, men det kan også bety at sikkerhetsbeltet ikke sikrer deg ordentlig.

Tidligere paramedic og ulykkesgransker ved Ullevål sykehus, Trond Boye Hansen, som i dag jobber for Statens havarikommisjon for transport har jobbet med trafikksikkerhet i mange år. Nå advarer han om at feil bruk av bilbelte kan få fatale konsekvenser:

- Både måten du plasserer sikkerhetsbeltet mot kroppen, feil sittestilling og mye klær kan skape livsfarlige situasjoner. Det kan gjøre at sikkerhetsbeltet ikke fungerer slik det skal i en ulykke. Dette er det altfor mange som ikke er klar over, sier Boye Hansen.

Han sier at du må ta av deg tykke vinterjakker for å sikre beltet så godt som mulig. Det skriver DinSide.

- Helst bør også tykke gensere av. En mulighet er å ta beltet under genseren. Beltet skal strammes godt slik at det sitter tett inntil kroppen og ligger nede på hoften. Er beltet for høyt oppe på magen, kan det føre til alvorlige skader i buken dersom bilen krasjer, sier Boye Hansen.

Han får støtte av Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind Forsikring:

- Ta deg tid til å sjekke at bilbeltene sitter som det skal før du kjører. For at bilbeltet skal beskytte deg best mulig, skal det være festet tett inntil kroppen. Det skal ligge stramt nede på hoften og alltid over skuldra. Det kan redde liv, sier skadeforebyggeren.

For gravide kvinner er beltebruk enda viktigere.

En fersk studie fra forsikringsselskapet Folksam og Chalmers tekniske universitet i Sverige viste at opptil 40 prosent av gravide brukte bilbeltet feil.

Stigson har følgende oppskrift for riktig beltebruk:

Hun forteller at det er viktig at hoftebeltet dras ned under magen, og trekker over hoftene. Det øvre diagonale beltet skal dras til ved siden av magen og mellom brystene, og skal sitte så stramt som mulig mot kroppen.