Nå krever Norge svar

16/01/2023 13:22

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Norges Håndballforbund (NHF) ønsker en forklaring på rapporten om mulig kampfiksing i topphåndball.

I en offisiell pressemelding krever Norges Håndballforbund en  forklaring fra Det europeiske håndballforbundet (EHF), som for fem år siden fikk en rapport om mulig kampfiksing i store håndballkamper. Mistanken er rettet mot totalt åtte par dommere, hvorav to skal dømme i det pågående VM.

– For idretten er det alltid uheldig når slike påstander kommer opp. Kampfiksing er en av de største truslene mot idretten, sier NHF-president Kåre Geir Lio i pressemeldingen.

– Derfor kommer vi til å be EHF om mer informasjon i denne saken. Samtidig må vi forholde oss til det EHF tydelig sier, nemlig at det ikke er funnet bevis for kampfiksing eller manipulering av de aktuelle kampene.

Han sier også at forbundet ikke har noen mening før de vet mer om de konkrete påstandene.

Totalt 26 kamper viste bemerkelsesverdige spillmønstre hos bettingselskaper, ifølge rapporten fra Sportradar, en av verdens ledende kampfiksingsspillere.

EHF takket nei til å la seg intervjue fordi det ifølge forbundet fortsatt pågår etterforskning, men at forbundets egne undersøkelser av kampene ikke fikk alarmklokkene til å ringe. Samtidig har både dommerne og EHF fått full støtte fra Det internasjonale håndballforbundet, IHF.

Historisk med offentlig etterspørsel

At forbundet i Norge på denne måten går i omveltning er historisk, sier den danske TV 2 SPORTs håndballredaktør Dan Philipsen.

– Jeg kan ikke huske at et nasjonalt forbund krevde svar fra EHF i det offentlige rom på denne måten. Jeg kan ikke si om du presser EHF-toppen på interne møter, men taushetsloven, som regjerer i internasjonal håndballpolitikk, gjør at det aldri har skjedd før, sier han.

– Det er oppsiktsvekkende, og jeg synes DHF bør følge opp Morten Stig Christensens frigjørende skarpe ord i går med en lignende uttalelse.

EHF har kun snakket med skriftlige svar, men ønsker ikke å kommentere rapporten spesifikt, med henvisning til en pågående politietterforskning.

Til tross for mistankene i rapporten om dommernes involvering i å manipulere utfallet av kamper, ble ingen suspendert, og de har derfor fortsatt sin dommergjerning.

Blant dommerne er kroatene Matija Gubica og Boris Milosevic, samt makedonske Gjorgji Nachevski og slaven Nikolov, som har vært i aksjon i VM.