Nå skjer det: McDonald's deler store nyheter

13/03/2023 09:55

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Nå deler den populære hurtigmatkjeden McDonald's en stor nyhet.

Det er få mennesker som ikke har besøkt den populære hurtigmatkjeden McDonald's.

Og selv om de fleste mennesker rundt om i verden forbinder 'Big Mac' med McDonald's, var det tilbake i 2019 ikke nok til å vinne kampen om merkevaren over den irske konkurrenten, Supermac's.

Men McDonald's anket avgjørelsen raskt, og nå er det fattet et nytt vedtak i saken.

Det er meldingen i pressemeldingen.

Da den 20 år gamle registreringen av varemerket «Big Mac» ble opphevet av det europeiske varemerke kontoret, EUIPO, kom det som en overraskelse på mange – og muligens også for McDonald's selv, som valgte å påklage avgjørelsen til Klagenemnda, som er klagenemnda for EUIPOs avgjørelser.

Henriette Vængesgaard Rasch, leder for varemerker i Patent- og Varestyrelsen, legger heller ikke skjul på at det koster blod, svette og tårer å bygge en sterk merkevare:

– Det koster tid og penger å bygge en sterk merkevare, og derfor er det viktig at man tar vare på den. Dette gjør du blant annet ved å bruke varemerket ditt aktivt og sørge for å lagre dokumentasjon på at det er i bruk».

Det var nettopp dokumentasjonen som var i spill for McDonald's i forhold til et av deres mest ikoniske produkter.

– Når du har et varemerke, men ikke kan dokumentere at det blir brukt, kan du ende opp med å miste retten til det. Det ville være veldig synd for ethvert selskap å havne i en slik situasjon. Derfor er det viktig å ha dokumentasjonen i orden, sier Henriette Vængesgaard Rasch.

Klagenemnda var enig i at det ble produsert tilleggsmateriale for å bevise at McDonald's faktisk hadde brukt varemerket. Samtidig hadde klagenemnda en rekke merknader til materialet som lå til grunn for det første vedtaket.

I vedtaket fra 2019 ble det pekt på at den oppgitte Wikipedia-artikkelen ikke kunne anses som en sikker informasjonskilde, mens Klagenemnda la vekt på at utdraget fra Wikipedia inneholdt referanser og lenker til anerkjente kilder, og derfor ikke kunne overstyres helt.

McDonald har nå klagenemndas ord om at de har rett til ordmerket Big Mac for både burgere og restaurantvirksomhet. Som hovedregel er det mulig å påklage nemndas vedtak i to måneder fra sakens avgjørelse.